Csütörtöki tanácskozásukon az Európai Unió bel- és igazságügy-miniszterei pontosan meghatározták mit értenek terrorizmus alatt. A politikusok a pénteki elnöki és kormányfői csúcstalálkozó estéjén több radikális jogszabály-módosításban is megegyeztek, köztük az európai körözési és letartóztatási, valamint kiadatási parancs bevezetéséről is.

Az uniós bel- és igazságügy-miniszterek által tegnap megfogalmazott definíció szerint terroristacsoportnak nevezhető az a strukturált szervezet, amely több mint két emberből áll, és amit terroristacselekmények elkövetésére alapítottak. A belügyi tanács az amerikai támadásokat követően fel kívánja gyorsítani az antiterrorista törvények harmonizációját az EU-ban, ahol mindössze hat államban – Németország, Spanyolország, Franciaország, Olaszország, Portugália és Nagy-Britannia – léteznek ilyen jogszabályok, és azok is igen eltérőek.

Terroristacselekményként az olyan bűntényeket – a gyilkosságtól kezdve a túszszedésen át a középületek megrongálásáig és a városi erőszakig bezárólag – nevezték meg a miniszterek, amelyek célja az országok politikai, gazdasági vagy társadalmi struktúráinak súlyos megfélemlítése, átalakítása vagy elpusztítása. Az EU nagyobb hatáskört kíván biztosítani az Europolnak, amelyen belül külön terroristaellenes részleget hoznak létre. Kialakítják a terrorcselekményekkel kapcsolatos azonnali információcserék mechanizmusát, és az eddigieknél következetesebben frissítik a schengeni információs rendszer adatbázisait. Harmonizálni kívánják a büntetések mértékét, és támogatták az európai körözési és elfogatási, valamint kiadatási parancs bevezetését.