Komoly bajba kerülhet a kormány, ha a Torgyánhoz hű kisgazdák beváltják fenyegetésüket, és nem szavazzák meg a 2000. évi költségvetés zárszámadását. Az FKGP frakciójából kizártak nemleges voksával együtt ugyanis 191 nem áll majd szemben a koalíció 173 igen szavazatával, s ezen a kormányhoz hű független honatyák sem fognak tudni segíteni.

Bár Áder János csak hétfőre ígért döntést az ügyben, az Országgyűlés honlapján már tegnap átvezették a szerdai kisgazdafrakció határozatait, amelynek értelmében a képviselőcsoport kizárt hat honatyát. A www.mkogy.hu címen így összesen 21 független honatyát számolhat össze az érdeklődő. A Torgyánhoz hű kisgazdák – tiltakozásul – minden kormányelőterjesztést elutasítanak. Ez legalább 19 nem szavazatot jelent.

Az Állami Számvevőszék törvénybe ütközőnek, szabálytalannak minősítette a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) pénzmozgását, nyilatkozta a Magyar Hírlapnak Csúcs László, aki ismét tagja az FKGP-frakciónak. Mint mondta, az FVM több alkalommal nem a jogszabálynak megfelelően, egyedi kérelmek alapján, pályázati időn túl előírt pénzügyi kereteket meghaladva, illetve más jogcímre, a miniszter, illetve a politikai államtitkár engedélyével utalt. Csúcs az elköltött pénzek átláthatóságát kifogásolja, hogy mit, mire, milyen törvényes keretek között használt az állam. Csűcs és társai, a koalícióra hivatkozva mindenképpen igennel voksol majd a zárszámadásra. Az MSZP és az SZDSZ már több komolyabb kifogást jelzett, várhatóan nemmel szavaznak. A MIÉP annak idején a költségvetést sem fogadta el. Lender Csaba, a költségvetési bizottság MIÉP-es tagja az MH-nak hangsúlyozta: a kormány több területen eltért a programjától, ezért valószínűleg nem szavaznak igennel. Így 191 nem áll majd szemben a koalíció 173 igen szavazatával, s ezen a kormányhoz hű független honatyák 9-10 igen voksa sem javít. Mátrai Márta fideszes frakcióigazgató nem kívánt erre reagálni, mint mondta: kisgazdákról és a közelgő amerikai támadásról csak Szájer József frakcióvezető nyilatkozik, akit az MH-nak lapzártáig nem sikerült elérni.

Gyimóthy Géza, az FGKP főtitkára nemzetközi sajtótájékoztatóval fenyegetőzik, ha Áder János elfogadja Szentgyörgyvölgyi bejelentését. Megerősítette: dokumentumokkal tudja bizonyítja, hogy a rendkívülinek nevezett frakcióülés törvénytelen volt. A jelenlévők közül többen tanúsítják, hogy a képviselőcsoport fele sem volt jelen. A kisgazdák utoljára módosított frakciószabályzata szerint – amely az ügyrendi bizottságnál is megtalálható – csak közgyűlésen dönthetnek saját szabályzatuk változtatásáról. Ez március 1-jén történt, azóta nem tartott közgyűlést az FKGP képviselőcsoportja. Szentgyörgyvölgyi frakcióvezető sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: minden szabályos volt, és 22 honatya megjelent. Kiderült, hogy ebbe a két frissen felvett függetlent is beleszámolta. Több jelenlévő határozottan állította, hogy a rendkívüli ülés végére 18-an jelentek meg a 38 fős frakcióból. Az is kiderült, hogy már az elején írásban döntöttek a két új tag sorsáról, ez az MHhoz eljuttatott jegyzőkönyvben is szerepel. Nevét elhallgató politikus szerint úgy jött össze a frakció fele, hogy több honatya csak “lélekben volt” a helyszínen, ám írásban hozzájárultak a döntésekhez. Ilyet az FKGP frakciószabályzata nem ismer. Miután a jegyzőkönyv szerint fegyelmi biztos kirendelésével zárták ki társaikat, az fegyelmi ügynek tekinthető. A frakciószabályzat szerint fegyelmi ügyben “a frakció teljes(!) ülése dönt, nyílt szavazással, kétharmados többséggel”. Nem nevezhető teljes ülésnek az, ahova nem mindenkit hívtak meg, például a kizárt Atyánszky Györgyöt sem.