Első fokon megsemmisítette a Fővárosi Bíróság Bánk Attila FKGP-ből való kizárásáról hozott pártdöntést – közölte az MTI-vel Deák József kisgazda pártfőügyész kedden, az ítéletet követően.

Mint mondta, a bíróság azt kifogásolta, hogy a képviselőnek nem adták meg a 8 napos védekezési időtartamot, mert a fegyelmi tárgyalás kitűzése és annak megtartása között ennél kevesebb idő telt el.Deák József úgy véli: ennek ellenére a kizárás jogszerű volt, csupán eljárásjogi hiba történt. Álláspontja szerint ugyanakkor nincs jelentősége annak, hogy a volt frakcióvezető párttag-e még, hiszen “az ügyek jelenlegi állása szerint huszadrangú kérdés, hogy ki tagja még az FKGP-nek”. A pártfőügyész tájékoztatása szerint a keddi tárgyaláson elutasította viszont a Fővárosi Bíróság Bánk Attila azon keresetét, amelyben az FKGP tagjaként azért perelte be a pártot, hogy semmisítsék meg azt az országos elnökségi, valamint vezetőségi határozatot, amely visszahívja őt pártfőügyészi posztjáról. Bánk Attila az MTI-nek kedden az mondta: “sportnyelven szólva iksz lett az eredmény”. Hozzátette: a Fővárosi Bíróságnak ugyanazon tanácsa járt el az ügyben, mint amelyik Torgyán Józsefet visszahelyezte a kisgazda frakcióba. – Akkor is és most is túlterjeszkedtek a kompetenciájukon – vélekedett.

Bánk Attila a kereset benyújtásakor azzal indokolta igazát, hogy csak az őt megválasztó országos nagyválasztmány hívhatta volna vissza tisztségéből, a párt vezető testülete – amely végül megtette ezt – nem volt jogosult ilyen lépésre. A kisgazda országos elnökség és vezetőség idén február 16-án váltotta le pártfőügyészi posztjáról Bánk Attilát és javasolta visszahívását a kisgazda frakció éléről. Bánk Attila akkor a döntést törvénytelennek nevezte, és pártfőügyészként fegyelmi eljárás rendelt el Torgyán József FKGP-elnök ellen, és ezzel egyidejűleg felmentette tagsági jogainak gyakorlása alól. A kölcsönös kizárásokat követően Bánk Attila tavasszal perelte be az FKGP-t, ám a június 27-ére kitűzött első tárgyalási napot a bíróság elhalasztotta.