Az Országgyűlés szerdán lezárta a büntetőeljárásban résztvevők, az igazságszolgáltatást segítők védelmi programjáról szóló törvényjavaslat általános vitáját és a magyar nyelvnek a gazdasági reklámok és az üzletfeliratok, továbbá egyes közérdekű közlemények közzététele során való használatáról szóló előterjesztés részletes vitáját. Az Országgyűlés a nap folyamán lezárta a Magyar Honvédség hivatásos és szerződéses állományú katonáinak jogállásáról szóló törvényjavaslat általános vitáját is.

  • A tanúvédelmi programban való részvétel olyan magánjogi szerződésen alapul, amely alapján a felek jogokat szerezhetnek, kötelezettségeket érvényesíthetnek – közölte Kontrát Károly, a Belügyminisztérium politikai államtitkára az igazságszolgáltatást segítők védelmi programjáról szóló javaslat vitájában. Lezsák Sándor (MDF) támogatásáról biztosította a törvényjavaslatot, azt hangsúlyozva, hogy meg kell alkotni a tanúvédelemhez kötődő törvényeket. A magyar nyelv használatáról szóló törvényjavaslat részletes vitájában Bauer Tamás (SZDSZ) arra tett javaslatot, hogy mellőzzék a tervezett szabályozásokat a gazdasági reklámok tekintetében.

Kósáné Kovács Magda (MSZP) azt indítványozta, hogy az idegen nyelvek használatát szabályozó törvény ne terjedjen ki a nemzetiségi kisebbségi nyelvekre. A Magyar Honvédség hivatásos és szerződéses állományú katonáinak jogállásáról szóló törvényjavaslat általános vitájában Polonyi Kornél (Fidesz) szorgalmazta, hogy a törvény kihirdetésével egy időben a honvédelmi miniszter a végrehajtási rendeleteket is alkossa meg. Simon Miklós (FKGP) mérföldkőnek nevezte a törvényjavaslatot, Lezsák Sándor (MDF) pedig úgy vélekedett: a kormány, összhangban a NATO elvárásaival, és az ország gazdasági teherbírását figyelembe véve alkotta meg a törvényjavaslatot, amely rendezi a szerződéses állomány helyzetét és áttekinthető rendfokozati pályaképet ad a katonáknak.