Várhatóan ellenlépésre készül a Fidesz és az MDF frakciója, amiért az ellenzék nem szavazta meg a kisgazdajelölt Bánk Attilát az Országgyűlés alelnökének. Az ellenzék pedig következetesen tartja magát korábbi álláspontjához: amíg méltánytalanul sok parlamenti tisztség jut a fogyatkozó kisgazdáknak, nem szavazzák meg az FKGP személyi javaslatát.

Frakciók közötti együttműködési megállapodást írt alá a Fidesz és az MDF, amely nem érinti a három koalíciós frakció közötti korábbi egyezséget – jelentette be Szájer József. Ezzel is azt kívánják demonstrálni: stabil háttere van a polgári kormánynak, s alaptalanok azok a megjegyzések, amelyek a koalíció számszerű kisebbségéről beszélnek. Éppen ezért felháborítónak tartják, hogy kedden az ellenzék nem vett részt a Ház alelnökének megválasztásán. A frakcióvezető szerint a ciklus elején kötött hatpárti megállapodás éppen az ellenzék érdekében született, hogy kisebbségben is megválassza a parlament jelöltjeiket. A Fidesz és az MDF frakcióvezetője levélben fordult az MSZP és az SZDSZ képviselőcsoportjának vezetőihez: érvényben lévőnek tekintik-e még a ’98-ban kötött megállapodást, s a parlament következő ülésén biztosítják-e a kisgazda- alelnök megválasztását? Ha okafogyottá vált, akkor nehéz, koordinálatlan helyzetek jönnek létre – fogalmazott Szájer, aki szerint az elmúlt héten többször szavukat szegték az ellenzék pártjai, mert úgy kívánták politikai igényeik. Szájer nem szólt arról, hogy koalíciós honatyák sem szavaztak a kisgazdák jelöltjére. Hegedüs Mihály, az FKGP képviselője vállalta: nemmel szavazott, mert a személy ellen volt kifogása. Frakcióból való kizárásától nem tart: szerinte Bánk Attila alelnöksége nem sorsdöntő kérdés a koalíció életében.

Sem az MSZP, sem az SZDSZ nem tekinti felmondottnak az 1998-ban kötött parlamenti megállapodást. Nagy Sándor szocialista frakcióvezető elmondta: továbbra sem támogatják Bánk megválasztását. A kialakult helyzet annak a következménye: elfogyott a koalíciós pártok parlamenti többsége, s a kisebbségi kormányzáshoz a MIÉP és a függetlenek hozzájárulása szükséges. A többpárti megállapodás felülvizsgálata szükséges, mint ahogyan már a bizottsági helyek újraosztásakor is többször módosították az eredeti megállapodást. Most sem azt kellene a kisgazdafrakción belüli mozgáshoz igazítani, hanem fordítva – tette hozzá. Szent-Iványi István, az SZDSZ frakcióvezetője közölte: már a házbizottságban jelezte: a megállapodás korrekcióját tartja szükségesnek, mert az FKGP frakciója több bizottsági hellyel és tisztséggel rendelkezik, mint ami megilleti. “Mivel ezen nem kívánt változtatni a kormánytöbbség, már korábban bejelentettem a korrekcióig nem veszünk részt a kisgazdáknak járó tisztségekről szóló szavazásokon”.