Október elején államtitkári egyeztetésre kerül a Gazdasági Minisztérium utazásszervezőkről és utazásközvetítőkről szóló rendelete. A tervezet több ponton könnyítene az irodák helyzetén, ugyanis több nagy iroda nem tud biztosítást kötni.

A rendelet legérzékenyebb pontja, hogy a már működő irodáknak a jogszabály szerint legkésőbb ez év október 28-ig be kell mutatniuk az új, várható éves forgalmukhoz kötött biztosítást, illetve bankgaranciát vagy pénzügyi letétet – írja a Napi Gazdaság.

Eszerint a charterező vagy jövőbeli pénzügyi kötelezettséggel – például egész évre előre lefoglalt szállással – rendelkező irodáknak következő évi várható árbevételük 20 százalékáig, míg amelyek ilyen tevékenységgel nem foglalkoznak, azoknak 12 százalékáig pénzügyi biztosítékot kell nyújtaniuk.

A rendeletet módosítása lehetővé tenné az irodáknak, hogy a három lehetőséggel – biztosítás, bankgarancia, pénzügyi letét – együtt éljenjenek. Ez nyilvánvaló könnyítés lenne, hiszen ha egy iroda például nem rendelkezik éves várható forgalma 20 százalékának megfelelő pénzügyi letéttel, a hiányzó összeget biztosítással pótolhatná.