Hétfőn dönt a Fővárosi Főügyészség az elmúlt évek egyik legnagyobb közérdeklődésre számot tartó ügyéről: a Kaya Ibrahimnak egyetlen napon eladott tucatnyi Fidesz közeli céggel kapcsolatban folytatott büntetőeljárás lezárásáról avagy meghosszabbításáról.

A Schlecht Csaba által egyetlen napon fölvásárolt s egy hét múlva sikerrel eladott 11 gazdasági társaság közül kilencet Simicska Lajos alapított, és mindvégig szerepet játszott a cégek többségében. Simicska egyébként hétfőn foglalja el helyét az OTP Lakás-takarékpénztár elnök-vezérigazgatói székében. Ma dől el, helyt ad-e a Fővárosi Főügyészség mindazoknak a kifogásoknak, amelyek a Schlecht Csaba és ismeretlen társai ellen közokirat-hamisítás illetőleg Schlecht Csaba ellen csődbűntett és adócsalás miatt folytatott eljárás szeptember 11-ei lezárása ellen érkeztek a hatósághoz.

Valamennyi korábban feljelentést vagy bejelentést tett részvevő panasszal élt a három éve folyó nyomozás megszüntetése ellen – értesült a Magyar Hírlap. Így Magyar Bálint, az SZDSZ volt elnöke, Eörsi Mátyás országgyűlési képviselő, Szerdahelyi Szabolcs, a jogi személyiséggel nem rendelkező társadalmi mozgalom, az APEH Üldözötteinek Szövetsége (APÜSZ) és saját maga nevében, valamint egy magánszemély is az ügy lezárása ellen élt beadvánnyal. Polt Péter legfőbb ügyész eljuttatta Dornbach Alajos (SZDSZ) képviselő múlt héten a parlamentben elhangzott kérdéseit az ügyészségnek. Simicska Lajos, aki a Kaya Ibrahimnál fantomizált gazdasági társaságok közül kilencnek alapítója volt, ma foglalja el helyét az OTP Lakás-takarékpénztár elnök-vezérigazgatói székében. A Fidesz volt gazdasági igazgatója a Magyar Fejlesztési Bank elnöki főtanácsadói posztjáról köszönt le a nyáron, s azóta visszaszerezte a MAHIR Rt.-ben többségi tulajdonrészét – feleségével együtt.

A Fidesz kormányra kerülése után Simicska az APEH élére került. Ez azért érdekes, mert az adóhatóság – amelyet az Orbán-Torgyán kormány összevont a társadalombiztosítással – kizárólagosan rendelkezhetett mindazokról az iratokról, amelyek a Kayának eladott cégek köztartozásait bizonyították. Egy a laphoz jutott dokumentum már bizonyította: az APEH
első körben 1,6 millió forintos töredék adósságot közölt a BRFK-val az egyik fantomizát cég, a Centum Nyomda Kft. járuléktartozásaként. Ezt az összeget csak a Polt Péter legfőbb ügyésszel történt levélváltás után helyesbítették 88 millió forintra. Egyébként a büntetőjogilag figyelembe vehető összeg 26 millió forint. Ezt követően gyanúsították meg Schlechtet adócsalással és csődbűntettel.