Az úgynevezett kazetta-ügy kapcsán Deésy Gézát gyanúsítottként hallgatta ki szerdán az Országos Rendőr-főkapitányság Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatósága – közölte Garamvölgyi László, az ORFK kommunikációs igazgatója az MTI érdeklődésére.

  • A vesztegetéssel gyanúsított Deésy fenntartotta az ügyben korábban tett tanúvallomását – fűzte hozzá Garamvölgyi László. Deésy Géza, a kisgazda párt tagja, a párt vállalkozói tagozatának munkatársa egy hangkazettát juttatott el a Népszava című napilaphoz. Ez az újságban január 29-én, illetve az azt követő napokban megjelent írások szerint tartalmazza a Torgyán József pártelnök, akkoriban földművelésügyi miniszter fiának, Torgyán Attilának szánt 3 millió forintos kenőpénz átadásával összefüggő megbeszélést. A Deésy Géza által készített hangfelvétel nyomán a Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatóság befolyással üzérkedés alapos gyanúja miatt február 6-án nyomozást rendelt el.

Deésy Gézát tanúként még februárban, nem sokkal a botrány kirobbanása után hallgatta meg a rendőrség. Sajtóhírek szerint részletes vallomástétele hat órán át tartott. Torgyán Attila a sajtóban visszautasította az őt érintő feltételezéseket, Torgyán József pedig jogi lépéseket helyezett kilátásba. Az ORFK gyanúsítottként hallgatta ki február 23-án Benczéné Tóth Judit ügyvédet, az ÁPV Rt. felügyelő-bizottságának kisgazda delegáltját, március 14-én pedig Torgyán Attilát. A gyanú szerint tavaly tavasszal Torgyán Attila 3 millió forintot kapott az ügyvédnő közvetítésével egy vállalkozótól azért, hogy egy pályázat kedvező elbírálása érdekében közbenjárjon Torgyán Józsefnél. A nyomozás határidejét májusban, augusztusban illetve utoljára október 1-én hosszabbította meg az ügyészség.