A magyar bírói kar 2003 júniusára, még az Európai Unióhoz való csatlakozásunk remélt dátuma előtt felkészült lesz az EU joganyagának alkalmazására – közölte Zanathy János, az OIT szóvivője tegnapi sajtótájékoztatóján.

A bírák és ügyészek felkészítésére most majdnem hárommillió eurót kaptak PHARE-pályázaton. Ez az összeg további kétmillió euró értékű magyar önrésszel ezer bíró uniós felkészítésére lesz elegendő. Így mind a 2600 magyar bíró részt vett, illetve vesz egy – legalább egyhetes – uniós alapképzésen és egy többnapos továbbképzésen. Zanathy János beszámolt arról is, hogy a Pénzügyminisztérium átutalta azt a 700 millió forintot a bíróságoknak, amit Orbán Viktor miniszterelnök Solt Pállal, a Legfelsőbb Bíróság (LB) és az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) elnökével folytatott megbeszélésén a bírósági tisztviselők életpályapótlékához ígért. A többi – valamivel több mint hárommilliárd forint – átutalásáról a zárszámadás parlamenti elfogadása után döntenek – tette hozzá.

Az OIT szerdai ülésén hozzájárult ahhoz, hogy a Pest Megyei Bíróság elnöke kiírja a bíróság épületének korszerűsítésére és bővítésére az előminősítéses közbeszerzési pályázatot. Az ország legrosszabb állapotú és egyik legleterheltebb bíróságának felújítására és bővítésére szintén a kormányfő ígért hárommilliárd forintot. A tervek szerint 2002 első negyedévében már szerződést kötnek a kivitelezővel.