Január 15-től nem adhatnak el a tizenkét megszűnő valutából denominált bankjegyeket a magyarországi pénzváltók, illetve pénzváltási engedéllyel rendelkező hitelintézetek.

A Magyar Nemzeti Bank rendelkezése értelmében január 15-től kezdve tilos az eurozóna valutáinak kifizetése, s devizaszámláról sem fizethetnek ki készpénzt ezekben a valutanemekben. Az MNB-rendelkezés azt is megtiltja január 15-i hatállyal, hogy eladási árfolyamot jegyezzenek ezekre a valutákra a pénzváltók és a hitelintézetek.

Értesülésünk szerint a hitelintézetek kifejezett kérése volt, hogy január 15-ig még eladhassák a megszűnő valuták bankjegyeit ügyfeleiknek, mivel néhányan közülük attól tartottak, hogy január 1-jétől (az euróbankók megjelenésének napjától) még nem lesz elegendő készletük az egységes valutából. Ha azonban január 1. és január 15. között egy pénzváltó vagy hitelintézet régi valutát ad el, köteles tájékoztatni ügyfelét arról, hogy a kiadott bankjegyek meddig számítanak törvényes fizetőeszköznek.

Ezen valuták többsége február 28-ig számít még törvényes fizetőeszköznek az eurózóna 12 országában (kivéve a francia frankot, amely csupán február 17-ig, az ír fontot, amely február 9-ig s a holland guldent, amely január 28-ig). A megszűnő pénznemek vételét február 15-ig teszi kötelezővé az MNB-rendelkezés.