A brit hatóságok terroristák toborzása és fegyveres kiképzés szervezése címén vádat emeltek az ellen a 43 éves férfi ellen, akit hétfőn tartóztattak le Londonban a Scotland Yard terroristaellenes egységének nyomozó.

Szulajman Balal Zainulabidint azzal vádolják, hogy a Sakina Security nevű biztonsági szolgálat nevében muzulmánokat toborzott és képzett ki “szent háborúra” való felkészítés céljából. A szigorúan védett dél-londoni Belmarsh börtönben pénteken megtartott bírósági meghallgatáson ismertették vele a hivatalos vádakat. Ha bűnösnek találják, a terrorizmusellenes törvény alapján 10 év börtönbüntetéssel sújthatják. Az arab származású férfit, aki foglalkozását tekintve szakács, a hatóságok nem gyanúsítják azzal, hogy köze lenne a szeptember 11-i amerikai terrorista merényletekhez.
A hatóságok azonnali hatállyal lezáratták a Sakina Security internetes honlapját a Freeserve internetszolgáltatónál, amelynek segítségével a londoni székhelyű csoport muszlim fiataloknak ajánlott külföldi – így egyesült államokbeli – kiképzési lehetőséget “szent háború” folytatására, és pénzgyűjtő tevékenységet folytatott a Jeruzsálemben lévő Al-Aksza mecset “felszabadítása” céljából.