Elégedetlen az euróval kapcsolatos eddigi tájékoztatással az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület (OFE) által megkérdezettek 78 százaléka – közölte legutóbbi felmérésének eredményét az OFE az MTI-vel.
A civil fogyasztóvédelmi egyesület az Európai Unió közegészségügyi és fogyasztóvédelmi vezérigazgatóságának javaslatára készítette a felmérést az euró magyarországi ismeretségéről.Az OFE kérdőíves felmérésére 190 válasz érkezett.
A válaszadók egynegyede tudta, hogy mennyi az átváltási arány az euró és a magyar forint között. A megkérdezettek 54 százaléka tudott arról, hogy az Európai Unió tagországainak nemzeti valutáit, bankjegyeit és érméit – az angol font, a svéd és a dán korona kivételével – 2002. február 28-tól kivonják a forgalomból.
Ugyanakkor a megkérdezettek kevesebb mint fele hallott már arról, hogy 2001. áprilisától a nemzeti valuta mellett euróban is feltüntetik az árakat a EU-tagországokban.
A kérdőív kitöltői a megjegyzéseik között jelezték: sokkal gyakoribb és részletesebb információra számítanak annak érdekében megalapozottabb döntést hozhassanak valutájukkal kapcsolatosan.