Közösség elleni izgatás alapos gyanújával hallgatták ki az Ébresztő című XVI. kerületi lap felelős szerkesztőjét abban a büntetőeljárásban, amely ifj. Hegedűs Lóránt MIÉP-képviselő kirekesztésre felszólító írása miatt indult.

Közösség elleni izgatás alapos gyanújával hallgatták ki hétfőn az ügyészségen az Ébresztő című XVI. kerületi lap felelős szerkesztőjét abban a büntetőeljárásban, amely ifj. Hegedűs Lóránt MIÉP-alelnök cikke miatt tett feljelentések ügyében folyik. A nyomozást közösség elleni izgatás alapos gyanújával ismeretlen tettes ellen rendelte el korábban a Központi Ügyészségi Nyomozó Hivatal.

Az ifj. Hegedűs Lóránt országgyűlési képviselővel, református lelkésszel, a parlament emberi jogi bizottságának tagjával szembeni esetleges nyomozati cselekményekre csak mentelmi jogának felfüggesztését követően kerülhetne sor.

A kifogásolt írás miatt két magánszemély tett feljelentést, Lendvai Ildikó szocialista országgyűlési képviselő, az MSZP alelnöke pedig levélben fordult Polt Péter legfőbb ügyészhez.

Lendvai Ildikó levelében idézi a MIÉP alelnökének az Ébresztő című lapban megjelent írását, amely szerint “a galíciai jöttmentek hada… rágták és rágják szét a hont… A Jordán partja mellől… jönnek megint a Duna partjára… még egyet rúgni a magyarba…” “Hát halld meg magyar az 1000. keresztyén magyar állami év… egyetlen életre vezető üzenetét: rekeszd ki őket! Mert ha nem teszed, ők teszik meg veled!” A közösség elleni izgatás, illetve a kirekesztésre felszólítás vádjának alapja Hegedűs “galíciai jöttmentek” szóhasználata, amely az úgynevezett antiszemita irodalomban a zsidóság közismertté vált fedőneve.

A Magyarországi Református Egyház zsinatának elnöksége szeptember végén a református hitvallással összeegyeztethetetlennek és egyházához méltatlannak minősítette az ifjabb Hegedűs Lóránt neve alatt megjelent írást.