A miniszterek tanácsa tegnap jóváhagyta az “európai vállalat” státusát megalkotó rendeletet, amely 2004-ben lép hatályba. Az ebben a formában működő cég közvetlenül a közösségi jog alá rendeli magát az EU-tagállamokban.

Az “európai vállalat” jogállását választó cég az Európai Unió valamennyi tagállamában egységes szabályok alapján, egyetlen vállalatirányítási és számviteli rendszert alkalmazva működhet majd. Az “európai vállalat” latin nevéből SE-nek rövidített társaság anélkül költöztetheti majd irodáját egyik tagországból a másikba, hogy formálisan felszámolná a régit és bejegyeztetné az újat. Egy korábbi becslés szerint az ilyen státust választó vállalkozások összesen akár évi 30 milliárd eurót is megtakaríthatnának az adminisztrációjukban.

“Európai vállalatot” legalább két EU-tagországban működő vállalkozások alkothatnak közös holding vagy leányvállalat létrehozásával, illetve összeolvadással. Olyan cég is SE-vé alakulhat, amely legalább két éve működtet leányvállalatot székhelyétől különböző uniós országban. Az új céget a pénzügyi praktikák elkerülése érdekében abban a tagállamban jegyzik be, melyben adminisztratív központja található.