A köztársasági elnök munkatársa a napokban valamennyi parlamenti párthoz eljuttatja Székely László dunai kormánybiztos életrajzát

A Népszava szerint a köztársasági elnök munkatársa a napokban valamennyi parlamenti párthoz eljuttatja Székely László dunai kormánybiztos életrajzát. Mádl Ferenc ugyanis adatvédelmi biztossá jelölné Székelyt, ám a hivatalos bejelentés előtt valamennyi politikai erőtől azt kéri: nyilatkozzanak arról, hogy számíthat-e támogatásukra. Székely László jelenlegi kormánybiztos az ELTE Jogi Kara polgári jogi tanszékének adjunktusa, emellett 1992 óta a Fidesz környezetvédelmi kabinetjének vezetője.

Adatvédelmi biztost az államfő jelöl és az Országgyűlés kétharmados többséggel választ, így elengedhetetlen az ellenzéki képviselők igen szavazata. Majtényi László június végi távozása óta két jelölt is azért bukott meg a parlamenti szavazáson, mert az MSZP és az SZDSZ nem tartotta szakmailag alkalmasnak őket. Maczonkai Mihály, illetve Berki Ádám elutasítása után egyértelművé vált, hogy csak előzetesen kialakított konszenzus után érdemes újabb jogászt lehetséges adatvédelmi biztosként megnevezni és az Országgyűlés elé vinni. Mádl Ferencnek még két hete van arra, hogy hivatalosan is jelöljön, ám egyelőre csak egy nevet terjesztett a pártok elé. Amennyiben a szocialisták és a szabad demokraták Székelyt sem tartják elfogadhatónak, úgy kevésnek bizonyulhat az idő arra, hogy Mádl Ferenc újabb szakemberről kérje ki a pártok véleményét.