Nem zárult le az adatvédelmi biztos jelölését megelőző tájékozódás, hiszen nem mindegyik parlamenti párt kapta meg még Székely László dunai kormánybiztos szakmai életrajzát a köztársasági elnök hivatalától.

Az MSZP még nem alakította ki álláspontját a jelöltről, így nem tudni: számíthat-e Székely a megválasztásához szükséges 258 szavazatra.

Szájer József, a Fidesz frakcióvezetője lapunknak elmondta: miután nem kaptak hivatalos értesítést arról, hogy kit jelöl az államfő az adatvédelmi biztosi posztra, a frakció még nem alakíthatta ki álláspontját. Megjegyezte ugyanakkor, hogy a Fidesz tiszteletben tartja a köztársasági elnök döntését.

Az MSZP megkapta Székely László dunai kormánybiztos személyi anyagát, ám a frakció nem alakította még ki álláspontját – tájékoztatta lapunkat Vastagh Pál országgyűlési képviselő. A mai napig nem derült ki, hogy készül-e a köztársasági elnök konzultálni a szocialistákkal Székelyről – tette hozzá. Vastagh szerint egy ilyen beszélgetésen az MSZP is személyi javaslatokat tenne, hiszen legalább két olyan jogász van a párt jelöltlistáján, akik minden törvényi és szakmai követelménynek megfelelnek. Õket szívesen ajánlanák Mádl Ferenc figyelmébe – jelentette ki a képviselő.

Nem kapta meg viszont a dunai kormánybiztos életrajzát az MDF, a kisgazdapárt, valamint a MIÉP. A demokrata fórum ennek ellenére biztosan támogatja majd a parlamenti szavazáson a köztársasági elnök jelöltjét, hiszen változatlanul megbíznak Mádl Ferenc döntésében, annál jobbat a párt sem tudna hozni – nyilatkozta lapunknak Balsai István.

Nem emel kifogást a köztársasági elnök két héten belül várható hivatalos jelölése ellen a Magyar Igazság és Élet Pártja sem – mondta el Győri Béla. A MIÉP szóvivője úgy látja: nincs olyan súlya az adatvédelmi biztosnak, hogy megválasztása körül ennyi időn át “vihar” legyen. Feladatát ugyanis egy belügyminisztériumi főosztályvezető is elláthatja – szögezte le Győri Béla.

Mint ismeretes, Mádl Ferenc munkatársa a napokban juttatja el a parlamenti pártokhoz Székely László életrajzát annak érdekében, hogy mielőbb kiderüljön: van-e esély parlamenti megválasztására az adatvédelmi biztosi posztra. Majtényi László távozása óta ugyanis két jelölés ért kudarccal véget, miután az MSZP és az SZDSZ szakmai kifogások miatt nem támogatta a köztársasági elnök által megnevezett jogászokat. Az ombudsmant kétharmados többséggel választhatja meg a parlament.