Franciaország mindent elkövet azért, hogy Magyarország legkésőbb 2003-ban az unió teljes jogú tagja legyen. Erről biztosította budapesti tárgyalópartnereit Christian Poncelet, a francia szenátus elnöke.

A francia szenátus elnöke – aki Budapesten tárgyalt Orbán Viktor miniszterelnökkel is – utalt rá, az unió egyes bizottsági elnökei és főbiztosai úgy vélik: jobb lenne az új tagokat csoportosan fölvenni. Párizsban viszont mindig is úgy vélték, egy országot sem szabad büntetni, amiért előbbre tart másoknál és amiért kormányai a népszerűtlen intézkedések ódiumát is vállalták a csatlakozás zökkenőmentes lebonyolításáért. Arra a kimondatlan kérdésre, hogy jobboldali politikus létére miért találkozott az MSZP miniszterelnök-jelöltjével, Christian Poncelet rámutatott: küldöttségébe a francia szenátusban képviselt összes párt delegált tagokat. Így természetesnek tartja, hogy délelőtt kormánypolitikusokkal találkoztak, délután pedig az ellenzék képviselőjével.

Egyetértett ezzel Medgyessy Péter is. Szerinte Európában ez valóban így természetes. Francia tárgyalópartnerével arról beszélt, milyen tapasztalatokat szereztek a franciák a parlament második kamarája, a szenátus működésével és milyen következtetéseket kínál ez Magyarországnak. Franciaország jó kapcsolatokat ápol az arab-muzulmán világgal. A Népszava kérdésére, hogy vállalja-e a tolmács szerepét e világ és a Nyugat között, Poncelet rámutatott: nem a különböző civilizációk, hanem a civilizáció és a barbárság konfliktusa zajlik. Franciaország mérséklően lép fel, mert nem kívánja, hogy Európában idegen érdekek érvényesüljenek és hogy csak kövesse azt, amit máshol elhatároztak.