Már a Legfelsőbb Bíróság előtt van annak az öt nagy-britanniai kiskereskedőnek az ügye, akik a hatóságok felszólítása, illetve a büntetések hatására sem hajlandóak metrikus mértékegységekben számolni.

Steven Thoburnt banánt, John Dove makrélát, Julian Harman kelbimbót, Colin Hunt tököt mért fontban, ezért mindannyiukat meg is büntették. Az ítélet általában pénzbüntetés, Peter Collins kiskereskedőt azonban kereskedelmi engedélyének megvonásával sújtották. Az öt bátor boltos azonban nem adta fel, és a több brit híresség által is támogatott “Metrikus Rendszer Mártírjainak Védelmére” felállított alapítvány (Metric Martyrs Defence Fund) segítségével folytatja harcát – közölték brit lapok.

Ügyvédeik azt állítják, hogy a mértékegységekről szóló 1985-ös törvény (Weights and Measures Act) alapján a kereskedők továbbra is számolhatnak birodalmi egységekben, és nem kötelezi őket a vonatkozó uniós szabályozás. A védők az első meghallgatáson ennél is tovább mentek, és közölték, hogy az Unió határozata sérti a kulturális jogokat, és a kereskedők szabadságjogait.

A hatóságok és a bíróságok eddig rendre úgy foglaltak állást, hogy az uniós jog magasabb rendű, tehát a brit szabály itt nem használható. A védők szerint a per rendkívüli jelentőségű, hiszen Nagy-Britannia EU-csatlakozása óta először csap össze bíróság előtt a brit és uniós szabályozás. A pert óriási érdeklődés kíséri, a bíró a legnagyobb tárgyalótermet kérte az ügyhöz.