Romániában az RMDSZ rendelkezik azzal a tapasztalattal és apparátussal, amely a státustörvény alkalmazásának előkészítéséhez szükséges. Amennyiben mások is úgy ítélik meg, ezt a feladatot a Romániai Magyar Demokrata Szövetség vállalni fogja – jelentette ki Markó Béla.

Az RMDSZ Operatív Tanácsa hétfőn vitatta meg a státustörvény alkalmazásával kapcsolatos kérdéseket, mivel a tervek szerint a jövő hét második felében tartja a törvény végrehajtásának szentelt ülését a Magyar Állandó Értekezlet. Markó Béla elmondta, hogy az alkalmazás romániai előkészítését illetően több alternatíva is felvetődhet. Ugyanakkor úgy ítélik meg, hogy az RMDSZ nyújtja politikai és szervezési szempontból egyaránt az egyetlen megoldást, amely valamelyest garanciát jelent arra, hogy jó körülmények között legyen előkészíthető a státustörvény alkalmazása.

Az RMDSZ elnöke ezzel egy időben hangsúlyozta, hogy ehhez minél kedvezőbb politikai környezetet kellene teremteni. Nem állítható, hogy ez a politikai légkör meglenne, a két kormány közötti nézetkülönbségek megszűntek volna. – Feltétlenül szükséges, hogy a következő hetekben valamiképpen változzék ennek a kérdésnek a politikai megítélése, s ehhez természetesen nekünk is hozzá kell járulnunk – mondta Markó Béla.