Székelyt az SZDSZ is támogatja

Székely László dunai kormánybiztos a köztársasági elnök legújabb jelöltje az adatvédelmi ombudsman posztjára. Székely, aki az ELTE jogi karán is tanít, a jelek szerint nagyobb eséllyel indul, mint elődei, a kormánypártok mellett ugyanis már a szabad demokraták parlamenti frakciója is jelezte: támogatják a jelölését.

Székely László esélyeit növelheti, hogy a héten az SZDSZ parlamenti frakciója is úgy döntött, támogatják jelölését az adatvédelmi ombudsmani posztra. Szent-Iványi István frakcióvezető szerint továbbra is Majtényi László lenne az ideális jelölt, de az intézmény működését fontosabbnak tartják más szempontoknál. A szocialisták frakciója csak a jövő héten dönt az álláspontjáról.

A két ellenzéki párt korábban négy jelöltet is elutasított. A kétharmados döntést igénylő választás előtt a parlamenti pártok egyeztettek egymással, de nem jutottak dűlőre. Az MSZP és az SZDSZ is Majtényi újraválasztását támogatta, a kormánypártok azonban először Lábady Tamás volt alkotmánybíró, majd a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemen tanító Molnár Miklós mellett kardoskodtak.

Végül a pártok Mádl Ferencre bízták a jelölt kiválasztását, aki egy pécsi jogászprofesszor, Maczonkai Miklós nevét terjesztette elő. A júniusi szavazáson Maczonkai nem kapta meg a szükséges kétharmados támogatást, és ugyanígy járt az államfő következő jelöltje, Berki Ádám is. Az ellenzéki pártok minden esetben azzal érveltek, hogy a jelöltek nem rendelkeznek az adatvédelmi feladatok körében a szükséges szakmai jártassággal.