A velencei bizottság állásfoglalása jelenti tizenegy év óta az első győzelmet, amelyet a román diplomácia, illetve egy román kormány aratott Budapesttel szemben – állapította meg kommentárjában az Adevarul című román napilap arról a jelentésről, amelyet a hivatalos nevén az Európa Tanács (ET) Joggal a Demokráciáért Európai Bizottsága fogalmazott meg a magyar kedvezménytörvényről.

Az egyik legbefolyásosabbnak tekintett román lap szerint Magyarország nem mint állam veszített Velencében: ott az európai szellem diadalmaskodott az Orbán-kormánnyal szemben. Az erőteljesen nacionalista, magyarellenes irányzatot követő újság külön kiemelte, hogy Velencében a “polgári nemzet koncepciója diadalmaskodott, amely szerint a romániai magyarok a román nemzethez, nem pedig valamiféle illuzórikus magyar nemzethez tartoznak”. A Jurnalul National kommentárja úgy vélte, hogy Adrian Nastase román miniszterelnök is leckét adott európaiságból a kisebbségi kérdésekben már kioktatott büszke magyar kormányfőnek.

A szlovák külügyminisztérium jogszemlélete egyezik a velencei bizottság – hivatalos nevén az Európa Tanács (ET) Joggal a Demokráciáért Európai Bizottsága – jelentésével, beleértve azt is, ami a magyar státustörvénnyel kapcsolatos megállapításokra vonatkozik. A szlovák külügyi tárca hétfőn közzétett állásfoglalásában foglalt értelmezés szerint a bizottság úgy ítélte meg, hogy “az idegen állampolgárokra vonatkozó törvényeknek csak a jogszabályt megalkotó ország területén lehet hatályuk, és a jelzett polgároknak kínált kedvezmények kizárólag a kulturális kötődés szolgálatában, az oktatás és művelődés területeire terjedhetnek ki”.

A szlovák fél a bizottsági jelentésről hozzátette: ha az ilyen – a magyar státustörvényhez hasonló – természetű jogszabály érintene idegen állam polgárait saját államuk területén olyan vonatkozásokban, amelyeket külön szerződéses keretekben nem szabályoztak, akkor azok érvényesítéséhez elengedhetetlenül szükséges az érintett ország jóváhagyása. A státustörvény kérdését csak nyugalommal és párbeszéddel lehet megoldani – jelentette ki Adrian Severin volt román külügyminiszter, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) parlamenti közgyűlésének elnöke a Jurnalul Nationalban megjelent interjújában.