Az Európai Bizottság 2-3 éves átmeneti időszakot engedne a cigaretta fogyasztási adójának közösségi szintre emelésére azon tagjelöltek számára, amelyek ezt kérték. Magyarországot a javaslat nem érinti, mivel már átmenet kikötése nélkül lezárta ezt a kérdést a csatlakozási tárgyalásokon.

Günter Verheugen bővítési biztos kezdeményezésének még el kell nyernie a tagállamok támogatását, mielőtt arról a tagjelöltekkel tárgyalhatna az EU. Az átmeneti periódusra

  • a hasonló időszakokra vonatkozó uniós előírásoknak megfelelően — a kedvezményezett államoknak ki kell dolgozni a fogyasztási adó fokozatos harmonizációjának pontos menetrendjét.

Juhász Endre, Magyarország főtárgyalója emlékeztetett, hogy hazánk az EU-csatlakozási tárgyalásokon nem kíván visszatérni a cigaretta fogyasztási adójának kérdésére, mivel az adózási joganyagfejezet tárgyalásakor Magyarország e kérdésben nem kért átmeneti mentességet, mielőtt júniusban ideiglenesen lezárta a fejezetet. A tárgyalások idején a dohányipar szorgalmazta, hogy Magyarország is kérjen átmeneti időszakot. A kormány úgy foglalt állást, hogy az illegális forgalom bővülése ellen erőteljesebb hatósági intézkedésekkel kell védekezni. Figyelembe vett továbbá egészségvédelmi szempontokat is.

Ennek ellenére a dohányipar egy másik kérését (amely szintén károsan befolyásolja a lakosság egészségi állapotát), vagyis a cigaretta kátránytartalmának EU-szabvány szerinti szintre való csökkentésére kért haladékot, nem csupán elfogadta a magyar kormány, hanem azt is kiharcolta, hogy a csatlakozási tárgyalásokon az unió is rábólintson.