A kabinet nem mondott le egyes EU-jogharmonizációt szolgáló jogszabályok parlamenti beterjesztéséről, mindössze arról van szó, hogy az előkészítés nem tart ott, ahogy eredetileg tervezték

A kabinet nem mondott le egyes EU-jogharmonizációt szolgáló jogszabályok parlamenti beterjesztéséről, mindössze arról van szó, hogy az előkészítés nem tart ott, ahogy eredetileg tervezték – tájékoztatták a Magyar Hírlapot a Miniszterelnöki Hivatal (MEH) parlamenti titkárságán, cáfolva az ezzel kapcsolatos lapértesülést.

A választásokat követő időpontokra csúszhat három, az uniós jogharmonizációval kapcsolatos törvény elfogadása – írta csütörtökön a Világgazdaság című napilap, mely szerint ezek beterjesztéséről már lemondott a kormány, illetve további tárgyalásukat nem szorgalmazza.
A MEH parlamenti titkárságán azonban kijelentették: e javaslatok egy részéről még nem tárgyalt a kabinet, így halasztásukról döntés sem született. A vitatott törvényjavaslatok közül a médiatörvény módosítását már beterjesztették, a lőfegyverekről szóló törvényjavaslat is a T. Ház előtt van – hangoztatták.
A médiatörvénynek azonban úgy tűnik, egyelőre semmi esélye az elfogadásra, a kormány nem állt elő újabb ajánlatokkal, és az ellenzék sem engedett azóta, hogy a szocialisták bejelentették: a kuratóriumi helyek elosztásának rendezéséig nem hajlandók a csatlakozási tárgyalásokon a médiafejezet lezárásához szükséges jogszabály módosítására. A belügyi fejezethez tartozó fegyvertörvény már tavasz óta a parlament előtt van, s az általános vita utáni folytatást egyes hírek szerint a kormányzó párton belül kirobban szakmai viták gátolják.
Információink szerint zökkenők tapasztalhatók a gázszolgáltatásról szóló törvény előkészítésében is. A kormány óvatosabban kezelte a korrupcióellenes törvénycsomagot. Az itt felbukkant kodifikációs ötletek egy része már a szaktárca prognózisa szerint sem fér bele a jelenlegi törvényhozási ciklusba. Ennek áldozatául eshet a lobbitörvény, sőt a pártok finanszírozását célzó kétharmados, szintén “készülő” törvényjavaslat is. (Ez utóbbi halasztása mögött azonban politikai megfontolás is van.)
A legutóbbi kormányváltás előtt az ügyvezető kormány visszavonta összes törvényjavaslatát. A kormányhivatalban most ezzel a lehetőséggel még nem számolnak.