Drága az ingyenes munka

A civil szerveződéseket segítő önkéntesek nem csupán ellenérték nélkül dolgoznak, sok esetben a felmerült költségeket is nekik kell állniuk. Az áldatlan helyzeten szeretne változtatni az önkéntesek éve alkalmából létrehozott bizottság, amely javaslatot készített a törvények módosítására. Egyelőre nincsenek adatok arról, mekkora kiadással járna a jogszabályi változtatás, de valószínűleg szerény összegről van szó.

Az állampolgárok nem kizárólag adományokkal vagy adójuk egy százalékának felajánlásával, hanem térítésmentes munkavégzéssel is hozzájárulhatnak a közhasznú szervezetek működéséhez. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a magyarországi nonprofit szerveződések tevékenységét mintegy 310 ezer önkéntes segíti. Ingyenes munkájuk időtartama egy évben eléri a 30 millió órát, értéke pedig a 12 milliárd forintot.

Az ENSZ 2001-et az önkéntesek nemzetközi évének nyilvánította. Civil és egyházi szervezetek, valamint a kormányzat képviselői tavaly nemzeti bizottságot hoztak létre, amelynek legfontosabb feladata, hogy népszerűsítse Magyarországon az önkéntes munkát. A nemzeti bizottság egyik munkacsoportja törvénymódosító csomagot dolgozott ki annak érdekében, hogy a “magyar nonprofit szektorban meghonosítsa, intézményesítse, elismerje és ösztönözze a nemzetközi viszonylatban már kialakult és megszokott önkéntes segítői tevékenységet”.

További részletek a Népszabadság cikkében