A hétvégén nemzetközi jogászok gyűltek össze New Yorkban, hogy megvitassák, hol és hogyan képzelhető el Oszama bin Laden törvényszék elé állítása, ha a terroristavezér az amerikaiak kezére kerül.

Legtöbbjük véleménye szerint bin Ladent mindenképp bíróság elé kell állítani, mert egyedül így bizonyítható, hogy valóban benne volt-e a keze minden akcióban, amit az utóbbi hetekben neki tulajdonítottak. Komoly problémának tartják a jogászok, hogy a törvény szerint – bárhol is folyna a tárgyalás – pártatlan testületnek kell dönteni a sorsáról. Elfogulatlan ügyvédet kell biztosítani neki, és ez nem könnyű feladat.

Fennáll a veszélye, hogy a terroristavezér a pert is felhasználná valamiképp eszméi terjesztésére, és kiszabadítása érdekében hívei újabb terrortámadásokat, esetleg túszejtéseket hajtanának végre. “Nehéz ezt kimondani, de úgy tűnik, ügyének tárgyalása túl nagy falat az igazságszolgáltatásnak” – mondja Juliette Kayyem, volt amerikai igazságügyminisztériumi jogász.

Az Egyesült Államok több városa alkalmas lehet a per megtartására, városok, ahonnan az eltérített repülők indultak, ahová érkeztek volna, vagy a terrortámadások helyei, esetleg az öngyilkos merénylők kiképzésének valamikori helyszínei. De a nemzetközi jog hagyományai szerint bárhol lefolytatható a tárgyalás azokban az országokban is, amelyek állampolgárai a WTC elleni támadás során életüket vesztették. Ez 80 országot jelent.

Az ENSZ alapító okirata szerint ideiglenes nemzetközi bíróságokat is létrehozhat a Biztonsági Tanács abban az esetben, ha veszélyben forog a nemzetközi béke és biztonság. Ilyen testület már fölállt a volt Jugoszlávia, vagy Ruanda háborús bűnöseinek elítélésére. “Ha végül Amerikában folytatnák le az eljárást, az ügyben eljáró szakértőknek akkor is több érintett országból kell érkezniük. Ez erősíthetné az elnök által meghirdetett terrorizmus elleni háború nemzetköziségét” – mondta a konferencián részt vevő Richard Goldstone, Dél-Afrika alkotmánybírója, aki jelenleg a hágai Nemzetközi Törvényszék munkatársa.