A nemzetbiztonsági bizottság ma zárt ülésen hallgatja meg Demeter Ervint, a polgári nemzetbiztonsági szolgálatokat irányító tárca nélküli minisztert és Pető Tibort, az Információs Hivatal főigazgatóját.

A téma: a TV2 október 15-ei Napló című műsorában államtitkot tartalmazó iratot mutattak be. Demeter elmondása szerint nem tudott a dokumentumok bemutatásáról, később kiderült, hogy az Információs Hivatal főigazgatójának hozzájárulásával közöltek részleteket a műsorban egy 30 évre titkosított iratból. Az elhangzottak szerint a szolgálatok augusztus 28-án jelezték a felső vezetésnek, hogy ismereteik szerint valamilyen terrortámadás készül egy közelebbről meg nem határozott ország ellen. A miniszter vizsgálatot rendelt el. Keleti György (MSZP), a bizottság elnöke korábban lapunknak elmondta: a testület nem látta a TV2-höz eljuttatott dokumentumokat, pedig szeptember 11-e óta kétszer is üléseztek. Szó lesz az El Mundo című lap cikkéről is. A spanyol újság azt írta, Budapesten találkoztak az ETA, az IRA, illetve vagy Bin Laden, vagy az orosz maffia képviselői fegyvervásárlási ügyben. Demeter kijelentette: a megjelentek egy része valótlan, de az igaz, hogy a biztonsági szolgálatok nemzetközi szervezete, amelyben a magyarok is benne vannak, meghiúsított egy akciót, s annak szereplői már a brit bíróság előtt állnak. Simicskó István államtitkár ezzel szemben cáfolta, hogy terroristacsoportok csúcstalálkozója lett volna Budapesten.

A Magyar Honvédség esetleges macedóniai szerepvállalásának lehetősége is téma lesz – értesült az MTI hétfőn. Vezérkari forrásból származó információk szerint a tervek arról szólnak, hogy a Magyar Honvédség egy kisebb létszámú szárazföldi erőt tudna biztosítani a macedóniai NATO-feladatokra, ha erre a szervezet felkéri Magyarországot. A balkáni térségben magyar katonák jelenleg az SFOR bosznia-hercegovinai, illetve a KFOR koszovói misszióiban tevékenykednek. A hírek szerint a nemzetbiztonsági kabinet keddi ülésén nincs napirenden az F-16-osokról két héttel ezelőtt érkezett amerikai tájékoztatás. Ez annak ellenére érkezett, hogy a nemzetbiztonsági kabinet szeptemberben a svéd Gripen vadászrepülőgépekről szóló ajánlatot kedvezőbbnek találta az amerikainál.