Horvátország stabilitási és társulási egyezményt írt alá az Európai Unióval, mellyel Zágráb potenciális EU-tagjelöltté vált. Tegnap Luxembourgban a tizenötök külügyminiszterei és Ivica Racan horvát kormányfő látták aláírták azt a parafált egyezményt, melyet öt hónapos tárgyalás előzött meg, és amely igen jelentős kedvezményeket ígér Zágrábnak az uniós joganyag átvételéért, illetve az EU-val való széles körű együttműködésért cserébe. Az EU és Horvátország közötti szerződéses kapcsolatot első alkalommal létesítő szerződés értelmében a felek intézményesített politikai dialógusba kezdenek, együttműködnek a balkáni térségben. Zágráb az idén 60 millió eurónyi pénzügyi segélyt kap az unió CARDS programja keretében, a 200

  • 2004-es időszakban pedig összesen további 191 millió euróra számíthat. A pénz elsősorban a demokratikus viszonyok stabilizálására, a gazdasági és társadalmi fejlődés elősegítésére, a bel- és igazságügyi együttműködésre, az intézményi kapacitás kiépítésére és környezetvédelmi projektekre megy.

Kereskedelmi téren az egyezmény szerződéses formát biztosít az EU által eddig adott egyoldalú piacra jutási lehetőségeknek, amelyeket valamennyi ipari termék és feldolgozott mezőgazdasági cikk mellett számos más agrártermékre is kiterjeszt. Egyúttal előirányozza, hogy hatéves átmeneti időszak után teljessé válik a szabad kereskedelem a két fél között. (Az EU tavaly 2,2 milliárd euró értékben importált Horvátországból.)