Tíz mondatból négyet pontosítani kell a gyermekvédelmi törvényben – ismerte el a Szociális és Családügyi Minisztérium államtitkára a Tények című műsornak.

Gyermekvédők és szociológusok emellett azt állítják: a hatóságok egyetlen gyermek esetében sem ellenőrzik, hogy mi történik velük az örökbeadás után, az örökbefogadókat pedig legtöbbször nem tudják, hogy mire vállalkoznak.

Nincs szabályozva, hogy pontosan ki és mi alapján fogadhat örökbe gyermeket – állítja a szociológus, aki korábban a törvény előkészítésében is részt vett. Herczog Mária, az Országos Kriminológiai Intézet kutatója szerint a legnagyobb hiányosság, hogy Magyarországon senki sem vizsgálja, hogy mi történik az örökbefogadott gyerekekkel, és, hogy az örökbefogadók többségét nem készíti fel a gyereknevelésre. A szakember hozzátette: “teljesen egyértelmű, hogy itt mindig csak a személyi és nevelési alkalmasság számít. Nem az, hogy milyen családban él valaki”.

Szemkő Judit, a Szociális és Családügyi Minisztérium politikai államtitkára azt mondta: a parlament másfél hónapon belül módosítani, illetve pontosítani fogja a gyermekvédelmi törvényt. A minisztériumban azonban már most minden eddiginél alaposabb vizsgálat folyik, legalábbis Terry Black ügyében. Ezt a jogszakértők, illetve a gyámhivatal szakemberei végzik. A pontatlan gyermekvédelmi törvényt egyébként négy évvel ezelőtt fogadta el az országgyűlés hatpárti konszenzus mellett, mindössze egy ellenszavazattal.

Terry Black transzvesztita előadóművész lapértesülésekkel ellentétben nem tud arról, hogy a szülőanya visszakövetelné tőle az egyhónapos Danit. Terry Black egyébként azt mondja: alaposan felkészítették a gyermeknevelésre.