• Nincs szükség a szomszédos országokban élő magyarokról szóló törvény életbe léptetésének elhalasztására – jelentette ki Horváth Gábor külügyi szóvivő

Nincs szükség a szomszédos országokban élő magyarokról szóló törvény életbe léptetésének elhalasztására – jelentette ki Horváth Gábor külügyi szóvivő egy kérdésre válaszolva szokásos szerdai sajtótájékoztatóján Budapesten.
Erik Jürgens holland jelentéstevő az Európa Tanács (ET) Jogi és Emberi Jogi Bizottságának keddi párizsi ülésén jelentette be, hogy a státustörvénnyel, illetve a hasonló jellegű európai jogszabályokkal foglalkozó dokumentum január közepére készül el, és szükségesnek mondta, hogy addig a magyar kormány ne léptesse életbe a törvényt.
Horváth Gábor hangsúlyozta, hogy az ET velencei bizottsága jelentésével semmilyen szempontból nem kérdőjelezte meg a státustörvényt.
Leszögezte: a magyar kormány feladata nem a törvény életbe léptetésének elhalasztása, hanem az, hogy a végrehajtási utasításokban jelenítse meg azokat az útmutatásokat, amelyeket a velencei bizottság jelentésében megfogalmazott.