A megállapodás küszöbére érkezett a Microsoft óriásvállalat az amerikai szövetségi kormánnyal annak az évek óta húzódó jogvitának a rendezése ügyében, amely azon kérdés körül forog, hogy a szoftverbirodalom magatartása – főként a Windows operációs rendszerek termékcsaládja révén élvezett monopolhelyzetének kihasználása, az azzal való visszaélés révén – sérti-e a szabad verseny elveit és a trösztellenes jogszabályokat.

A még az előző, demokrata kormányzat által a Microsoft ellen indított perben korábban már elmarasztaló ítélet is született, amelynek értelmében a versenytársak tisztességtelen háttérbe szorítása miatt ketté kellene választani a Bill Gates alapította szoftvervállalatot. Ezt az első fokú ítéletet azonban megsemmisítették, és az ügyet az első foknak – de személy szerint már egy másik eljáró bírónak – visszaküldve, megnyitották az utat a két peres fél alkudozása, peren kívül megegyezése előtt.

Az állítólagos és feltételes megegyezés lényege, hogy a személyi számítógépek gyártói az eddiginél sokkal nagyobb szabadságot kapnának a Windows operációs rendszerrel ellátott gépek olyan kezelői programokkal való ellátására, feltöltésére, amelyek nem Microsoft-termékek. A Microsoft elleni kifogások zöme pontosan a Gates-birodalom kizárólagosságra törekvő, árukapcsolásos gyakorlatával volt kapcsolatban.

Jelenleg az amerikai szövetségi igazságügyi minisztérium illetékesei az egyes államok kormányzati tisztségviselőit győzködték a megállapodás feltételeinek elfogadtatása érdekében, mivel a pert a Microsoft ellen a szövetségi tárca nem egyedül, hanem több tagállammal együtt indította, és elállni is együtt kellene a keresettől.