A hágai Nemzetközi Törvényszék 5 és 25 év közötti börtönbüntetéseket szabott ki öt boszniai szerbre a Prijedor környéki hadifogolytáborokban elkövetett bűntetteikért pénteken.

A hágai bíróság 1992-ben elkövetett bűnökért vonta felelőségre a szerb férfiakat, akikre 5 és 25 év közötti börtönbüntetést szabott ki. Az északnyugat-boszniai Prijedor elfoglalása után a boszniai szerb erők több mint 3300 muzulmán és horvát személyt tartóztattak le és szállítottak Omarska, Keraterm és Trnopolje gyűjtőtáboraiba. A táborokban azonban valamennyi fogollyal embertelenül bántak: mindennaposak voltak a verések, kínzások, megerőszakolások és gyilkosságok is.
Almiro Rodrigues, az ítéletet kihirdető bíró emlékeztetett arra, hogy az egész világot bejárták azok a televíziós felvételek, amelyek az omarskai táborban őrzött, csonttá soványodott foglyokról készültek. Annak idején ezek is hozzájárultak a nemzetközi közösség mozgósításához, közvetve magának a hágai törvényszéknek a létrehozásához is.

A vádlottak valamennyien a Prijedor környéki fogolytáborok őrei voltak, s ott közvetlenül és folyamatosan részt vettek a kegyetlenkedésekben. A bíró megemlítette, hogy az ügyészség különösen Mlado Radic és Zoran Zigic terhére rótt fel sok erőszakot és gyilkosságot, ezért ők ketten kapták a legsúlyosabb büntetéseket: Zigic 25, Radic pedig 20 évi börtönt. A másik három vádlott közül Miroslav Kvoca hét, Milojica Kos 6, Dragoljub Prcac pedig öt évet kapott.