Az MSZP nem támogatja a terrorizmus elleni törvénycsomag házszabálytól eltérő módon való tárgyalását – közölte Keller László frakcióvezető-helyettes és Vastagh Pál országgyűlési képviselő a frakció hétfői sajtótájékoztatóján.

Elhangzott: az MSZP korábban azt kérte a Fidesztől, hogy válasszák szét a terrorizmus elleni törvénycsomagot, és csak a halaszthatatlan intézkedéseket nyújtsa be kivételes eljárásban való tárgyalásra a kormány. Mint Vastagh Pál közölte, ez nem történt meg. Hozzáfűzte: a párt az általa a legfontosabbnak tartott, a pénzmosás elleni küzdelemmel kapcsolatos nemzetközi kötelezettségek miatt támogatja a pénzügyi törvénycsomagban benyújtott, az anonim betétek megszüntetésére vonatkozó javaslatot. Keller László véleménye szerint ezt nem szükséges áttenni a terrorizmus elleni törvénycsomagba, mivel a korábban beterjesztett javaslatban szereplő szabályozás szigorúbb.

A Fidesz parlamenti frakciója továbbra is kész a megegyezésre a szocialistákkal annak érdekében, hogy az Országgyűlés kedden el tudja fogadni a terrorizmus elleni törvénycsomagot – közölte Szájer József, a Fidesz képviselőcsoportjának vezetője hétfőn az MTI-vel az MSZP-frakció sajtótájékoztatóján elhangzottakra reagálva. A legnagyobb kormányzópárt frakcióvezetője hangsúlyozta: Magyarország nemzetközi megítélése azon is múlik, hogy a parlament minden eszközzel fellép-e a terrorizmus elleni küzdelemben. Szájer József emlékeztetett arra, hogy az európai uniós országjelentés szövegezése
szerdán zárul le, és – mint megjegyezte – Magyarország értékelése során fontos szempont lesz a terrorizmus elleni fellépésben való részvétele.

A frakcióvezető kitért arra is, hogy az uniós csatlakozási tárgyalás során várhatóan még ebben az évben le lehet zárni a bel- és igazságügyi együttműködésről szóló fejezetet, ennek feltétele azonban, hogy az OECD-ben kedvező vélemény alakuljon ki Magyarországról a pénzmosás kérdése kapcsán. – Amennyiben a szocialisták megszavazzák a házszabálytól való eltérést, a Fidesz készen áll arra, hogy módosító javaslatokkal kivegyék a törvénycsomagból mindazokat a részeket, amelyek nem kapcsolódnak közvetlenül a terrorizmus elleni fellépéshez – jelentette ki Szájer József. A Fidesz frakcióvezetője megjegyezte, hogy ha hetente ülésezne a parlament, akkor is csak rendkívüli eljárásban tudta volna tárgyalni az Országgyűlés a törvényjavaslatot.