Az őszi ülésszak legfeszítettebb tempójú parlamenti ülése várható a jövő héten, mivel a képviselők öt nap alatt húsz törvényjavaslat általános vitáját kénytelenek lezárni, hogy azokról még az idén szavazhasson a T. Ház. A parlament harmadszor is megpróbálkozik az Országgyűlés kisgazdaalelnökének megválasztásával, az FKGP-frakció ismét Bánk Attilát javasolja a posztra.

Megfeszített tempóban dolgozik a héten az Országgyűlés: az ötnapos üléshéten mindennap éjfélig tart a tanácskozás. Áder János házelnök ezt azzal indokolta, hogy nincs esély azoknak a törvényjavaslatoknak az idei elfogadására, amelyek általános vitáját nem folytatják le a héten. Így összesen húsz javaslat általános vitája zárul le péntekig. Köztük a terrorizmus elleni fellépéssel és a pénzmosás szigorításával összefüggő törvénycsomagé, amely esetében ismét kezdeményezik a házszabálytól való eltérést. A Külügyminisztérium szerint az ország megítélése szempontjából kiemelkedő fontosságú lenne, hogy decemberig elfogadják a csomagot, ellenkező esetben Magyarország megkaphatja a “nem együttműködő” jelzőt a nemzetközi jelentésekben. Az eltéréshez a T. Ház négyötödének egyetértésére van szükség. Az MSZP korábban elutasította a kérést, de tegnap

Nagy Sándor frakcióvezető az MTI-nek azt mondta: hétfőn döntenek arról, támogatják-e a terrorizmus elleni törvénycsomag házszabálytól eltérő tárgyalását. A javaslat szerint a törvénycsomag általános vitájára hétfőn, részletes vitájára, a módosító javaslatokról való döntésre és a záró szavazásra pedig kedden kerülne sor. Kedden lesz ismét napirenden az Országgyűlés alelnökének megválasztása. A kisgazdapárt a korábbi két fiaskó ellenére ismét Bánk Attilát jelölte a posztra. Nem szavaz viszont a parlament az adatvédelmi ombudsmanról, mivel az MSZP-frakció még nem alakította ki végleges álláspontját a köztársasági elnök által javasolt Székely László dunai kormánybiztos megválasztásáról.

A zárszámadás jövő hétfői végszavazásához, illetve a módosítók ezen a héten történő elfogadásához még kétséges a többség, mivel az MSZP és az SZDSZ egyértelmű elutasítása mellett a Torgyán Józsefhez hű kisgazdák is jelezték: a javaslat részükről nem támogatható. A MIÉP képviselői korábban úgy nyilatkoztak, hogy nem szavazzák meg a zárszámadási javaslatot, majd feltételeket állítottak, s miután a Fidesz módosító indítványokkal kiemelte a MIÉP-által kifogásolt részt a törvényből, immár van esély arra, hogy a szélsőjobboldal képviselői a kormánytöbbség segítségére sietnek.

A jövő héten várhatóan elfogadják a Közbeszerzések Tanácsának a közbeszerzések tisztaságáról és a szervezet tevékenységéről készült 1998-99. és 2000. évi jelentését. Határoznak az emberi lény klónozásának tilalmáról szóló nemzetközi egyezmény ratifikálásáról is. Szavaznak Szabadi Béla exállamtitkár mentelmi jogának újbóli felfüggesztéséről is. Az MSZP és az SZDSZ várhatóan nemmel szavaz, mert a legfőbb ügyész szerintük most olyan ügyben kérte a honatya kiadatását, amelyre korábban felhívták a figyelmet, de akkor elutasították felvetésüket.