Az egészségügyi és a honvédelmi tárca rövid időn belül szigorítja a katonai sorozás orvosi vizsgálatait.

Felmérések szerint ugyanis egyre több olyan fiatal van az országban, aki alkalmatlan katonának. Jelenleg a sorkötelesek több mint fele ideiglenesen vagy véglegesen alkalmatlanok katonának.

Az arány még rosszabb a fővárosban, ahol a sorkötelesek több mint kétharmada alkalmatlan. Becslések szerint a fiatalok nagyobbik része hamis orvosi papírokkal jelenik meg a sorozáson. A honvédelmi minisztériumnál ezért szigorítani szeretnék az ellenőrzést.

Szabó János honvédelmi miniszter nem sokat árult el a változásokról. Az RTL Klub Híradójának információi szerint az új rendszerben jelentős szerep hárulna a háziorvosokra. Az ő véleményüket is kikérnék a sorozóbizottságok azokról, akik egészségügyi problémával érkeznek a sorozóbizottság elé.

Ez több szempontból is aggályos lehet. Egyrészt többletterhet jelent a háziorvosoknak, másrészt feszültséget is okozhat a szakmán belül, amiért egy háziorvos ellenőrzi az előzőleg szakorvos által kiadott igazolásokat.

Dr. Csikai Erzsébet háziorvos a híradónak elmondta: “ha egyszer már egy véleményt kiadott a szakorvos, akkor én azt felül semmiképpen nem bírálhatom és nem is akarom.”

Ha a módosításokat a kormány elfogadja, akkor a szigorúbb sorozóbizottsággal január elsejétől találkozhatnak a sorkötelesek.