A GVH versenyfelügyeleti eljárást indít a diákhitel ügyében. Egy egyetemista kölcsönkérelmét ugyanis elutasították, mert nem a Postabanknál vezeti a számláját. A hivatalban úgy látják, hogy a Diákhitel Központ Rt. a kölcsön olcsóságából adódó erőfölényes helyzetét a Postabankhoz, egy másik – a számlavezetési – piacra “vitte át”.

Hamarosan versenyfelügyeleti vizsgálat indul diákhitelügyben – tudta meg a Világgazdaság. Az eljárás alapjául bejelentés szolgál. Ehhez adhat muníciót egy a felsőoktatási hallgatók körében végzendő kutatás, amelynek kérdőívén – a Gazdasági Versenyhivatal és a közvélemény-kutató cég között e napokban létrejött szerződés alapján – diákhitellel kapcsolatos kérdések is szerepelnek. A versenyhivatal erőfölénnyel való visszaélést feltételez a Postabanknál kötelező számlanyitás miatt. Ám nem egyszerű, a hivatal gyakorlatában mindennapi kérdésről, hanem sajátosan megvalósuló versenyjogi sérelemről van szó, amelynek megállapításához vagy elvetéséhez az uniós értelmezéseket, illetve döntési tapasztalatot is segítségül hívják. Nagy Zoltán, a hivatal elnöke az ügy különlegességéről szólván érdeklődésünkre kifejtette: az eddigi, előkészületi vizsgálódásaik alapján úgy látják, hogy a Diákhitel Központ Rt. a kölcsön olcsóságából adódó erőfölényes helyzetét egy hozzá közel álló – a számlavezetési – piacra, a Postabankhoz “vitte át”. Kérdés, hogy ez megengedhető-e, és ha igen, milyen módon. Mivel hasonló eset nálunk még nem fordult elő, tanulmányozniuk szükséges, hogy az unióban miként értelmeznek, illetőleg kezelnek ilyen szituációkat. Az elnök elmondta azt is: a közelmúltban kaptak bejelentést egy egyetemistától, aki diákhitelért folyamodott, de – mivel nem postabankos számlára kérte – elutasították.

Mint azt a Világgazdaság megírta: augusztus végén a versenyhivatal múlt évi tevékenységéről szóló beszámolót megtárgyaló parlamenti gazdasági bizottsági ülésen elhangzott, hogy a diákhitel kapcsán a Postabanknál kötelező számlanyitással akár erőfölénnyel való visszaélés is megvalósulhat. Nagy Zoltán akkor a Világgazdaság kérdésére elmondta, hogy a kötelező számlanyitásra vonatkozó elemzésekhez már hozzáláttak, és a vizsgálódás eredményétől függ, hogy indítanak-e egyáltalán versenyfelügyeleti eljárást. A hivatal előzetes jogszabály-véleményezési munkája kapcsán, illetve folyamatos piacelemzése során napirenden tartotta a diákhitel kérdését. Elemezte a konstrukciót és gyakorlatát annak megállapítása végett, hogy nincs-e versenytörvényi tilalmakba ütköző eleme. Az eljárás hivatalbóli megindítását az utóbbi hetekig nem találták indokoltnak. Időközben az SZDSZ a GVH-hoz fordult, levelében elfogadhatatlannak tartva, hogy a kormány versenyeztetés nélkül utaljon egy bank ügyfélkörébe kétszázezer magyar diákot. A törvény szerint azonban csak az a kifogás bejelentés, amelyet érintett tesz. Egy párt pedig ez ügyben aligha minősíthető érintettnek. Az elutasított egyetemistától a közelmúltban érkezett panasz a versenyhivatalnak a diákhitelüggyel kapcsolatos eddigi elemzéseit immár konkrét kifogásként egészíti ki, melynek alapján a versenyfelügyeleti eljárás megindítását indokoltnak tartják.