A Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) megtalálta az a fiatalembert, aki október 1-jén feltörte a hivatal honlapját, az eredeti tartalmat törölte, és az Egyesült Államok elleni terrortámadással kapcsolatos szélsőséges, uszításra is alkalmas véleményüket tett közzé – olvasható a hivatal honlapján.

Közlésük szerint a vizsgálat során megállapították, hogy elsősorban a honlap feltörésének ténye és nem az elhelyezett szöveg tartalma jelentett veszélyt. Nem szélsőséges nézeteket valló vagy terroristákkal szimpatizáló csoportról van szó, hanem egy olyan fiatalemberről, aki szakmai ügyességére kívánta a figyelmet felhívni.

Az NBH a szülőkkel folytatott beszélgetés után függetlenül attól, hogy a fiatalember nem ismerte el tettét a maga részéről további intézkedést nem tart szükségesnek, mivel munkája során a megelőzést tekinti elsődleges szempontnak.

Az elkövető azonban az írást a Telnet Magyarország Rt. internet szolgáltató felhasználói oldalán is elhelyezte úgy, hogy a szöveg felett az NBH főépületének sokak által ismert fényképe látható, s azt a képzetet kelti, mintha az írás a hivatal véleményét, álláspontját tükrözné.

Az NBH levélben szólította fel a Telnet elnökét, hogy a szöveget és a fényképet honlapjukról töröljék. Mivel a válaszlevelében az közölték, hogy erre nem hajlandóak, az NBH jó hírnevének súlyos megsértése miatt polgári peres eljárást indított a cég ellen.

Az ORFK Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatósága október elején rendelte el az internetes oldal feltörése ügyben feljelentés-kiegészítést, miután az NBH ismeretlen tettes ellen feljelentést tett.

A FÕSZERKESZTÕ REAGÁLÁSA

A Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) nem hivatkozott bűncselekmény alapos gyanújára vagy bármilyen nyomozati cselekményre, amikor a Telnet Magyarországot felszólította, hogy vegye le az extra ingyenes tárhelyről azt az oldalt, amelyen az októberben feltört NBH weblapot lehet megtekinteni – nyilatkozta az MTI-nek a stop! internetes portál főszerkesztője.

Az NBH által kifogásolt szöveget és képet a stop! internetes hírportál extra nevű ingyenes tárhelyére tették fel ismeretlenek.

Trencséni Dávid főszerkesztő elmondta, hogy a portál a jó viszonyt ápolva eddig mindig együttműködött a hivatalos szervekkel, így például többször levettek és töröltek olyan oldalakat, amelyek törvénybe ütköző dolgokat tartalmaztak és felhívták a figyelmüket arra.

Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) honlapján az olvasható, hogy megtalálták azt a fiatalembert, aki október 1-jén feltörte a hivatal internetes weboldalát, az eredeti tartalmat törölte, és az Egyesült Államok elleni terrortámadással kapcsolatos szélsőséges, uszításra is alkalmas véleményt tett közzé.A főszerkesztő szerint aki a szöveget írta az a szabad vélemény- nyilvánítás alkotmányos jogával élt, teljesen mellékes, hogy egyetértünk-e azzal vagy sem.

Az NBH levélben szólította fel a Telnet elnökét, hogy a szöveget és az NBH főépületét mutató fényképet töröljék, mivel azt a képzetet kelheti, mintha az írás a hivatal véleményét, álláspontját tükrözné. Mivel a válaszlevelében az közölték, hogy erre nem hajlandóak, az NBH jó hírnevének súlyos megsértése miatt polgári peres eljárást indított a cég ellen.

Trencséni Dávid azon véleményének adott hangot, hogy szerinte ma nem létezik olyan ember, aki az NBH-val rokonítana egy olyan szöveget, ami az extrán van regisztrálva “Pistikéék” aláírással, tele helyesírási és szerkesztési hibával.

– Ha a fénykép szerzői jogi védelem alatt áll, akkor az NBH beperelheti szerzői és szomszédos jogok megsértése miatt azt a személyt, akit állítólag megtaláltak – hangsúlyozta.

Hozzátette: furcsa, hogy a céget polgári jogi eljárás kilátásba helyezésével próbálják arra kényszeríteni, hogy bárkit is korlátozzon a szabad véleménynyilvánításban.

A főszerkesztő szerint a Telnet Rt. beperelése olyan, mintha egy újságcikk tartama miatt a nyomdát perelnék be, ezért ha bíróságra kerül az ügy, akkor precedens értékű lehet.

Trencséni Dávid feltételezés szerint az ügy jogi útra terelésével a hivatal egyrészt az NBH-honlapján esett csorbát akarja kiküszöbölni, másrészt pedig megfogalmazása szerint a MiG-ügy kapcsán valamiféle “kicsinyes piszkálódás.”