Pallag László, az Országgyűlés olajbizottságának volt elnöke megsértette Lezsák Sándor MDF-es képviselő jó hírnévhez való jogát – állapította meg november 9-én, pénteken a Békéscsabai Városi Bíróság. A bíróság Tömő Csaba vezette tanácsa kimondta: Pallag László 2000. június 9-én, egy sajtótájékoztatón valótlanul híresztelte, hogy Lezsák Sándor és emberei, a kellő borminősítés érdekében a borminősítő intézetben eljártak, illetve Lezsák Sándor és emberei az MDF politikusa nevében kötöttek szerződést és jártak el.

Pallag László kisgazda országgyűlési képviselő ezen a sajtótájékoztatón egyebek között arról beszélt, hogy Pintér Sándor belügyminiszternek, Szabó Iván volt pénzügyminiszternek, Lezsák Sándor országgyűlési képviselőnek és Futaki Géza egykori békési szabaddemokrata parlamenti képviselőnek köze volt az olajvisszaélésekhez. A nevezettek – Flaisz Ferenc keceli vállalkozóval kiegészülve – személyiségjogi pereket indítottak Pallag ellen.

A békéscsabai bíróság pénteken megállapította továbbá, hogy Pallag László a Heti Világgazdaság című újság 2000. szeptember 16-ai számában megjelent Pallag panasza című cikkben Lezsák Sándorra vonatkozó azon tényállításával, amely szerint a Lezsák Sándor által irányított Lakitelek Alapítvány ingatlanában is szőkítettek olajat, szintén megsértette a felperes jó hírnévhez fűződő jogait.

A bíróság ítéletében Pallag Lászlót eltiltotta a további jogsértésektől, saját költségén egy sajtótájékoztató összehívására kötelezte, ahol ismertetnie kell az ítélet rendelkező részét, s miután állításai megjelentek a Heti Világgazdaságban, abban a lapban is köteles az ítélet rendelkező részét leközöltetni.

A bíróság ezen túlmenően 600 ezer forint kártérítés, és 30 ezer forint perköltség megfizetésére is kötelezte a békési kisgazda politikust.

Az ítélet nem jogerős, az alperesnek és a felperesnek az ítélet kézhezvételtől számított tizenöt napon belül van módja fellebbezést benyújtani.