Az Országos Rádió és Televíziótestület (ORTT) monitoringvizsgálata tiltott politikai reklámnak minősítette az augusztus 20-ai állami ünnepségekről szóló televíziós összeállítást. Az erről készülő jelentést a jövő héten tárgyalja a testület.

Büntetést szabhat ki az ORTT, ha kampányidőszakon kívül pártot népszerűsítő hirdetést vagy közvetlen kormánypropagandát sugároznak televízióban. Ilyen tilalmasnak vélt politikai hirdetés miatt indított eljárást az ORTT a nyáron, egyhangúlag megszavazva MSZP-delegálta tagjának, Ladvánszky Györgynek kezdeményezését, amelyben az az augusztus 20-ai állami ünnep eseményeiről készített film egyik mondatát kifogásolta. “A jövő elkezdődött” a Fidesz jelmondata, amely nagy valószínűséggel a 2002-es választási kampány szlogenje is lesz. A jövő héten az ORTT elé kerülő apparátusi jelentéshez készült műsorfigyelő-vizsgálat azt állapította meg, hogy a film tiltott politikai reklám – tudtuk meg.
Az ORTT egy újabb ilyen tartalmú beadványt is megtárgyalhat, Ladvánszky György ugyanis a Széchenyi tervet népszerűsítő filmben is talált egy mondatot – “Jó kezekben az ország, mert jövőjét azok irányítják, akik valóra váltják álmaikat” -, amelyet a mostani kormány melletti hírverésnek talált. A Széchenyi-film megrendelője, az Országimázs Központ vezetője, Tóth István Zoltán a beadványról hírt adó Népszabadságnak azt mondta: a Széchenyi terv pályázatainak sikere az egész ország sikere, elsősorban azoké, akik ezzel valóra válthatják álmaikat. Az ORTT – ha nem is ért egyet valamely tagja kezdeményezésével – megakadályozni nem tud vizsgálatot és annak megtárgyalását. Ha viszont a többség nem támogatja az előterjesztést, a tag nem kapja meg az ORTT apparátusi támogatását, például a műsorfigyelő szolgálat kapacitását.