Orbán Viktor miniszterelnök bízik abban, hogy a parlament hétfőn nagy többséggel fogadja el a múlt évi zárszámadásról szóló törvényt, amely a nyugdíjasok, az ápolónők és a gyógyszerkassza számára is támogatást nyújt.

A kormányfő a Nap-kelte című televíziós műsornak adott szombat reggeli interjújában a koalíciós pártok országgyűlési többségével kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy a parlamentben többnyire meg szokták szavazni a kabinet előterjesztéseit, különben nem lehetne kormányozni.

A koalíciós többség meglétére vonatkozó kérdésre azt mondta, hogy “a szekér halad”, és a kisgazda képviselők is a kormányprogramot akarják végrehajtani.

Magyarország elmúlt három és fél évben nyújtott teljesítményével kapcsolatban Orbán Viktor úgy fogalmazott, hogy mindenki lépett egyet előre, és a kormány mindent megtesz a mély szegénységben élők helyzetének javulása, valamint az erős középosztály létrejötte érdekében.

A miniszterelnök nem látja politikailag megosztottnak az országot, noha – mint megjegyezte – nem mindenben csendül egybe az ország véleménye, különösen nem a múltat érintő kérdésekben. Véleménye szerint ugyanakkor ilyen múlttal is lehetséges közös jövőt felépíteni, hiszen lényegében nemzeti egység alakult ki például olyan ügyekben, mint a minimálbér emelése, a gyermekek után járó adókedvezmény, vagy a Széchenyi terv.

Orbán Viktor hangsúlyozta: minden ügyben együttműködésre törekszik, és nem szükséges elhatárolódnia ahhoz, hogy a saját véleményét kifejtse. E gondolat kapcsán megerősítette azt a korábbi nyilatkozatát, hogy a jövő évi választásokat követően nem kíván koalícióban kormányozni sem az exkommunistákkal, sem a radikális jobboldallal.

Várhegyi Attila, a kulturális tárca politikai államtitkára lemondásával kapcsolatban a miniszterelnök úgy vélekedett, hogy az elkerülhetetlen volt, mert ha a független bíróság elmarasztal egy politikust, akkor le kell vonni a konzekvenciát. Ugyanakkor – hangsúlyozta -, ha másodfokon minden vádpont alól felmentik Várhegyi Attilát, akkor visszatérhet posztjára. A megüresedő politikai államtitkári poszt betöltése kapcsán Orbán Viktor úgy fogalmazott, hogy egyelőre még csak a problémát látja, a megoldást nem.

A miniszterelnök azzal kapcsolatban, hogy a nemzeti sírkertben, a november 4-i megemlékezésen egyes ellenzéki politikusok megjelenése miatt az egybegyűltek nemtetszésüknek adtak hangot, úgy fogalmazott: méltatlan minden olyan nyilatkozat, amely lecsőcselékezi az ott összegyűlteket.

Az 1956-os forradalmat és szabadságharcot követően halálra ítélt Mécs Imre szabad demokrata országgyűlési képviselőt illetően Orbán Viktor hangsúlyozta, hogy a politikus személyes sorsát tiszteli, de – mint hozzátette – véleménye szerint a megemlékezésen nem történt Mécs Imrével olyasmi, amit szóvá kellene tenni. Orbán Viktor sajnálkozását fejezte ki amiatt, hogy felharsant néhány füttyszó Mécs Imre megjelenése miatt is.