Az Európai Bizottság szombaton cáfolta, hogy az Európai Unió tíz új tagállam felvételével bővül 2004-ig. A hírt két német újság röppentette fel, mondván, hogy az új stratégia a jövő kedden publikálandó országjelentésekben benne lesz.

A Frankfurter Allgemeine Zeitung az Európai Bizottság stratégiai papírjának ismeretében arra a következtetésre jutott, hogy a Big Bang elve lesz az országértékelések fő üzenete, és ezzel az első bővítési fordulóban lesz az utóbbi hónapokban az élbolytól leszakadt Lengyelország is.

A Süddeutsche Zeitung pesszimistább hangot ütött meg szombati kommentárjában: úgy vélte, az Európai Bizottság jövő keddi jelentései a bővítési folyamat elhúzódására figyelmeztetnek majd, amit a közigazgatási és igazságügyi jogharmonizáció lassú ütemével fognak indokolni. “A tagjelölt államoknak hatalmas erőfeszítéseket kell tenniük, hogy betöltsék a csatlakozás uniós feltételeit” – írta a lap.

Jean-Christophe Filori, a brüsszeli bizottság szóvivője a Frankfurter Allgemeine Zeitung és a Süddeutsche Zeitung szombati kiadásaiban megjelent információkkal kapcsolatban leszögezte: az Európai Bizottság nem adhat garanciát, hiszen a csatlakozási tárgyalások legproblematikusabb fejezetei még hátravannak.

“Nem igaz, hogy Brüsszel kimondja: 10 ország csatlakozik majd az EU-hoz 2004-ben. Az igaz viszont, hogy a tárgyalások jelenlegi állása szerint mintegy tíz országnak esélye van arra, hogy azokat 2002 végére lezárja, azonban az EU-tagságra garancia nincs, hiszen a legnehezebb fejezetek még előttünk állnak” – mondta Filori.