Az Európai Unió várhatóan tíz új tagállam felvételével fog bővülni 2004-ben – vélekedik a Frankfurter Allgemeine Zeitung a Brüsszelben jövő kedden publikálandó bizottsági jelentés alapján. Az általában jól értesült konzervatív újság brüsszeli tudósítója erre a következtetésre jut az Európai Bizottság stratégiai papírjának ismeretében, amelyet az idei országértékelésekkel együtt kedden hoznak nyilvánosságra az EU székhelyén. A dokumentum jó esélyt ad az utóbbi hónapokban az élbolytól leszakadt Lengyelországnak is arra, hogy benne legyen az első bővítési fordulóban.

A német újság idézte a lengyel tárgyalóküldöttség vezetőjét, Jan Truszczynskit, aki – szintén a jelentés ismeretében – úgy vélte: az EU értékelése segíteni fog Varsónak abban, hogy figyelmét az elsődleges fontosságú témákra összpontosítsa. Ezen belül súlypontnak nevezte a diplomata a közigazgatási reformot, elsősorban a mezőgazdaságban. A FAZ emlékeztetett arra, hogy az uniós pénzek elosztásakor Lengyelországban is “szabálytalanságok” történtek (más német lapok korrupciót emlegettek); emiatt a Bizottság “érdemi erőfeszítéseket” követel Varsótól a megbízható pénzügyi ellenőrzés szavatolása érdekében.

A stratégiai papírban, amely az EU állam- és kormányfőinek december közepén tartandó találkozójára készült, az Európai Bizottság első ízben ismeri el azt a lehetőséget, hogy a jövő év végéig “akár tíz jelölt is” lezárhatja a csatlakozási tárgyalásokat Brüsszellel. Ezáltal ezek az országok lehetőséget kapnának arra – mint az az EU júniusi göteborgi csúcsértekezletén megfogalmazódott -, hogy polgáraik részt vegyenek az Európai Parlament képviselőinek 2004 nyarán esedékes megválasztásán.

A lengyel országjelentés bíráló pontjai főként a széles körben elterjedt és az igazságszolgáltatásba is behatolt korrupciót ostorozzák – írta a FAZ. A jelentés intézkedéseket sürget Varsótól annak érdekében, hogy az eddiginél gyorsabban el lehessen távolítani posztjukról a gyanúba keveredett bírákat.