Egyre több és egyre agresszívabb támadás éri a bírókat, ügyészeket, ügyvédeket és a bírósági épületeket – derül ki az Országos Igazságszolgáltatási Tanács Hivatalának jelentéséből. A bírósági rendszer mindezek ellenére továbbra sem célpontja a szervezett alvilágnak.

Lassan, de fokozatosan növekszik a bíróságokon bekövetkezett rendkívüli események száma. Az elmúlt másfél év erőszakos megnyilvánulásai ráadásul egyre agresszívabbak és durvábbak – derül ki az Országos Igazságszolgáltatási Tanács Hivatalának (OITH) helyzetértékelő tájékoztatójából. A jelentés ugyanakkor azt is leszögezi, hogy a bírósági intézményrendszer továbbra sem célpontja a szervezett bűnözésnek. A bírák és a bíróságok elleni erőszakos cselekmények mögött főleg agresszív és elégedetlen ügyfelek álltak.

Az elmúlt évben az ország 14 bíróságán – 6 megyei bíróság nem szolgáltatott adatot – összesen 40 rendkívüli esemény történt. A rangsort az ismeretlen telefonálóknak köszönhető bombariadók vezetik. A bírósági épületek többségét a bejelentést követően azonnal kiürítették. Ez alól csak a Fővárosi Bíróság kivétel: a biztonsági szolgálattal történt egyeztetés után a bombariadó ellenére minden folytatódott a megszokott módon. Bírákat, ügyészeket és ügyvédeket nyolc esetben fenyegettek vagy támadtak meg. Előfordult például, hogy Molotov-koktélt dobtak bíró lakása elé, egy helyszíni tárgyaláson a vádlott magából kikelve ordított, válogatott szavakkal gyalázta a bírót és az ügyészt, majd egy széket is felkapott és a bíró asztala felé hajította. Ügyvédeket is megfenyegettek fegyvernek látszó tárgygyal, egy vádlott pedig saját védőjét késelte meg. Többször tettek feljelentést a bírósági épületek rongálása miatt: volt, ahol a fűtési rendszert tették tönkre a támadók, ablakokat törtek be, és volt, ahová petárdát vagy Molotov-koktélt dobtak.

Ilyen rendkívüli és erőszakos cselekmények többnyire a biztonsági őrökkel és biztonsági berendezésekkel legkevésbé ellátott kisebb, helyi bíróságokon történtek. Ez pedig mutatja azt is, hogy hiába fordít egyre nagyobb összeget az OIT a bíróságok védelmére, indokolt, hogy mielőbb valamennyi bíróságot felszereljenek alapvető biztonságtechnikai eszközökkel. A hasonló esetek elkerüléséhez a legkisebb bíróságon is szükség volna legalább egy megfelelő fizikai erőben lévő és szakmailag is felkészült biztonsági őrre. Az OIT legutóbb 308 millió forintot különített el biztonsági fejlesztésekre, ám a célok eléréséhez a jövőben ennél jelentősen több pénzt kell fordítani – áll az összefoglaló jelentésben.