Sikeresnek ítélték a veszélyességi pótlékukért küzdő tűzoltók a vasárnap délben befejeződött 72 órás demonstrációjukat. Hétfőn vizsgálatot indítanak a megfenyegetett kollégáik ügyében, egyúttal becsületsértésért feljelentik a belügyminisztert.

Nemcsak előzetesen fenyegettek meg feletteseik tűzoltókat, hanem a múlt hét csütörtöki demonstráció résztvevői közül is többeket felelősségre vontak – tudta meg az MH Gálos Imrétől, a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének elnökétől. Tíznél több eset jutott eddig tudomásukra, ezért hétfőn vizsgálatot indítanak a hivatali hatalmukkal visszaélő parancsnokok ellen – közölte a szakszervezeti vezető. Egyúttal azt is bejelentette, hogy hétfőn feljelenti a belügyminisztert a Fővárosi Bíróságon becsületsértés miatt. Különösen azt a – Belügyminisztérium által működtetett – Kossuth téri kivetítőn megjelenő feliratot sérelmezi, amely azzal vádolta a szakszervezetet, hogy politikai nyomásra cselekedett. Ugyancsak sértőnek és valótlannak tartja azt az állítást, hogy a szakszervezeti vezetők megtévesztik tagságukat, mint ahogyan azt is, amely szerint megzsarolták a belügyi vezetést. A kivetítő egyébként csütörtök déltől szombat este 18 óráig üzemelt. Az óriáskivetítőt szállító kamion akkor hagyta el a teret. Vasárnap délelőtt értékelte a szakszervezet ügyvivő testülete a háromnapos demonstrációt. Úgy találták, hogy elérték elsődleges céljukat, felhívták a döntéshozók figyelmét problémájukra. A koporsó mellett 72 órán át díszőrséget állók végig azt érzékelték, hogy a polgárok szimpatizálnak akciójukkal. Sokan hoztak nekik meleg ételt és italt. Mivel mindkét fél megerősítette tárgyalási szándékát, várják a Belügyminisztérium kezdeményezését a következő tárgyalási fordulóra – közölte Gálos Imre.

Demszky Gábor főpolgármester Pintér Sándor belügyminiszterrel tárgyal hétfőn a fővárosi tűzoltóknak a főváros által még tavaly megelőlegezett délutáni és éjszakai pótlékok, illetve távolléti díjak összegének kifizetéséről – közölte a Főpolgármesteri Hivatal sajtóirodája. A közlemény szerint a Fővárosi Közgyűlés még ez év augusztus 30-án hatalmazta fel a főpolgármestert, hogy tárgyalásokat folytasson a belügyminiszterrel annak a közel 800 millió, a kamatokkal együtt több mint 1 milliárd forintnak a megfizetéséről, amellyel a belügyi tárca a fővárosi tűzoltóknak tartozott, és amelyet – a magyar állam fizetési kötelezettségének megelőlegezéseként – a főváros tavaly év végén kifizetett. A fővárosi önkormányzat jelenleg perben áll a Belügyminisztériummal az ügy kapcsán, miután a minisztérium a főváros felszólítására nem tett eleget fizetési kötelezettségének. – A főváros arra törekszik, hogy perbeni egyezség útján megfelelő érvényű jogi iránymutatás szülessen a kérdésben – olvasható a dokumentumban. A közlemény szerint a fővárosi önkormányzat nyitott a megállapodásra, hiszen a kormányt törvény kötelezi a normatív hozzájárulás kifizetésére. Mint hozzáteszik, amióta a fővárosi tűzoltók önkormányzati kézbe kerültek, feladataikhoz képest kevesebb pénzt kapnak a központi költségvetésből, mint azelőtt. Ezért a főváros vezetése a hétfői találkozót követően újabb tárgyalásokat kezdeményez majd ebben és az önkormányzatokat súlyosan érintő más kérdésekben.