Az EU brüsszeli bizottsága átmeneti könnyítést javasol a csatlakozó országoknak a dohányáruk jövedéki adójának uniós szintre emelésében. Magyarország nem kíván élni a kedvezménnyel, mivel már lezárta a adópolitikára vonatkozó tárgyalásokat.

Szakértők szerint ez káros hatással lehet a hazai dohánypiacra és hozzájárulna a feketepiac erősödéséhez. A cigaretták jövedéki adójának uniós szintre emelése veszélyeztetheti a csatlakozó országok belső piacának biztonságát, valamint társadalmi, gazdasági és politikai feszültséget kelthet – indokolta Günter Verheugen csatlakozási biztos a tagjelölteknek ajánlott 2-3 éves átmeneti időszakot. Az indítvány szerint a dohánytermékek jövedéki adója csak több lépcsőben, hosszabb idő alatt érné utol az uniós szintet. A bizottság javaslatát még jóvá kell hagynia a tagországoknak. Magyarország nem kíván haladékot kérni az uniótól, az adópolitikai tárgyalások ugyanis már lezárultak – mondta Horváth Gábor, a Külügyminisztérium szóvivője. Hozzátette: elsősorban egészségügyi megfontolások miatt tartunk ki eredeti álláspontunk mellett.

A hazai piacon kapható dohányáruk jövedéki adója jelenleg 40,02 százalékos. Ezt az uniós csatlakozás időpontjáig 57 százalékra kellene emelni. Mivel azonban a 25 százalékos áfát a jövedéki adóval terhelt árra vetik ki, így szakértők szerint a csatlakozás után akár kétszer annyiba kerülhet a cigaretta, mint ma. Az eddigi tapasztalatok pedig azt mutatják: az inflációnál lényegesen magasabb áremelkedési ütem mindig a feketepiac élénkülését hozta magával. Horváth Gábor szerint a csempészet ellen nem a jövedéki adók alacsony szinten tartásával, hanem a vámellenőrzések szigorításával kell küzdeni. A Magyar Dohányipari Szövetség szerint a radikális áremelések hátrányosan érintenék a magyar dohányipart, a fogyasztókat és közvetve Magyarország költségvetését is – mondta Patai András, a szövetség ügyvezető elnöke. Hangsúlyozta: a túl gyors csatlakozás jelentős adó- és áremeléshez vezethet, így a fogyasztók egy része a szomszédos országokban vásárolná meg a cigarettáját.

A dohányturizmus nem csak kelet-európai jelenség, a magasabb fizetések ellenére Angliába is jelentős mennyiségű cigaretta érkezik Franciaországból a dohányárukat terhelő jövedéki adók közötti különbség miatt. Magyarországra jelenleg főként Ukrajnából és Romániából hoznak be nagyobb mennyiségben cigarettát. A Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága (VPOP) korábban elmondta: hazánk a dohánycsempészetben egyelőre tranzitországnak számít. A magyarországi cigarettaárak ugyanis jelenleg Európa középmezőnyébe tartoznak, ezért érdemesebb a dohányárukat tőlünk nyugatra értékesíteni. A VPOP adatai alapján tavaly 1,1 milliárd forint értékben foglaltak le csempészárut, az idén fél év alatt már több mint 1,6 milliárd forintnyi cigaretta akadt fenn az ellenőrzéseken. Szakértők szerint hazánk, amennyiben uniós szintre emelnék a cigarettákat terhelő jövedéki adót, tranzitországból célországgá válna.