“Az osztrák vircsaftnak véget kell vetni”

“Az osztrák vircsaftnak véget kell vetni”- mondta a nyáron a miniszterelnök, amikor meghirdették a zsebszerződések felszámolását. Az RTL Klub Híradója azonban úgy tudja, eddig egyetlen olyan gazda fordult bírósághoz, aki zsebszerződéssel adta el földjét külföldinek.

Az eddigi egyetlen eljárás Zala megyében indult zsebszerződés gyanúja miatt. Öt évvel ezelőtt egy zalai férfi közvetítő útján 750 ezer forintért adta el 15 hektáros földjét.

“Ez a szerződés magyar személlyel köttetett ugyan, de haszonélvezeti jogot jegyeztek be egy osztrák állampolgárnak. A körülményekből egyértelműen következik az, hogy ez a szerződés törvénybe ütköző, úgynevezett zsebszerződés” – nyilatkozta Bánfalvi János ügyvéd.

A föld eredeti tulajdonosa felajánlotta a földterületet az államnak, amely az ígéretek szerint piaci áron, vagyis több millió forintért veszi meg tőle. De csak akkor, ha a zsebszerződést a bíróság semmissé nyilvánítja. A per legkorábban jövő áprilisban kezdődhet. Az eljárás választ adhat több olyan kérdésre is, amelyeket korábban elfelejtettek tisztázni. Így például, hogy ki fizeti a perköltséget? Az eredeti vételárat kell-e visszafizetnie a zsebszerződőnek, vagy ha az új tulajdonos beruházott, akkor annak az értékét is.

A földművelésügyi tárca minderről nem akart nyilatkozni. A tárca illetékesei arra az információnkra sem kívántak reagálni, hogy az eredetileg a zsebszerződések felszámolására indított akcióban eddig főleg olyan földeket kínáltak eladásra, amelyek osztatlan közös tulajdonúak, illetve amelyeket gazdájuk nem akar megművelni. Zsebszerződéssel értékesítettet alig, pedig az állam a földművelésügyi tárca irányításával, hárommilliárd forintos pénzügyi kerettel kezdte meg akcióját.