George Bush amerikai elnök hétfőn aláírta a kongresszus által pénteken elfogadott repülésbiztonsági törvényt, amely szövetségi közalkalmazotti státusba helyezi a 28 ezer fős repülőtéri személy- és poggyászellenőrző biztonsági személyzetet.

A szeptember 11-i terrortámadások nyomán egyebek közt felmerült, hogy az amerikai repülőtereken nagyon laza és esetleges a biztonsági ellenőrzés. A poggyász átvilágítását és az utasok fémdetektoros ellenőrzését az Egyesült Államokban eddig magánvállalkozások végezték. Bush elnök és a képviselőház republikánusai eredetileg csak olyan változtatást tartottak volna szükségesnek, hogy hozzanak létre szövetségi hatósági felügyeletet e magánvállalkozások ténykedése fölött, és e felügyelet érvényesítsen szigorú normákat.

A demokrata kongresszusi tagok, valamint a szenátus republikánusai is kevésnek találták ezt a változtatást: szerintük a poggyász- és személyátvilágítást szövetségi közalkalmazottaknak kell végezniük, mert csak ez garantálja a kiemelkedő fontosságú feladat megfelelő színvonalú ellátását. A két ház egyeztető vegyes bizottsága végül ez utóbbi verzió elfogadását eredményezte.

Bush hétfőn az amerikai főváros Ronald Reaganről elnevezett repülőterén írta alá a törvényt. Ez volt az a légikikökötő, amelyet a szeptember 11-i terrortámadások után a legtovább tartottak zárva, és amelyet csak különleges biztonsági rendszabályok bevezetése után adtak át ismét a forgalomnak. Amerikai kommentátorok annak tulajdonítják a gyors elnöki reagálást (a kiábrándítóan vontatott kongresszusi eljárás után), hogy a csütörtöki Hálaadás (Thanksgiving) napi amerikai ünnep előtt a Fehér Ház valami megnyugtatóval akart szolgálni a felettébb elbizonytalanodott utazni szándékozóknak.