Egyelőre csak kérdés formájában ugyan, de az EU miniszteri tanácsában felvetődött egy olyan bővítési forgatókönyv lehetősége, amely tizenkét tagjelölt ország egyidejű csatlakozását tenné lehetővé. Ez azt jelentené, hogy a bővítés következő köréből egyedül a csatlakozási tárgyalásokat még meg sem kezdő Törökország maradna ki.

Uniós források szerint a kérdést Hubert Védrine, francia külügyminiszter vetette fel a külügyminiszteri tanács hétfői ülésén. Védrine úgy vélekedett, hogy noha az unió folyamatosan hangsúlyozza a tagjelöltek egyéni érdemek és felkészültség szerinti megkülönböztetésének alapelvét, a gyakorlatban könnyen előállhat olyan helyzet, amelyben tíz tagjelölt egyidejű csatlakozása kerül napirendre. Akkor viszont már érdemes lenne elgondolkodni azon, nem járna-e ez kedvezőtlen hatásokkal az első körből kimaradó két országra, illetve általában a bővítési folyamatra nézve.

Védrine felvetésére Louis Michel belga külügyminiszter, a tanács soros elnöke azt válaszolta, hogy ez valóban “nagyon jó kérdés”, s a tizenötöknek el kellene gondolkodniuk rajta. Verheugen a maga részéről utalt a bizottság ezzel kapcsolatos álláspontjára, amely szerint természetesen Bulgáriát és Romániát is szívesen látnák a csatlakozók első körében, de e két ország maga sem tartja reálisnak a tárgyalások jövő év végi lezárását.