Brüsszelben is vihart kavart Hubert Védrine francia külügyminiszter a hétfői EU-külügyminiszteri ülésén tett javaslata, mely szerint a következő bővítés során célszerűbb volna tizenkét jelölt országot felvenni, a Bulgáriát és Romániát jelenleg kizáró tíz helyett.

Günter Verheugen bővítési biztos a miniszteri ülésen úgy reagált, hogy a bizottság is tudatában van a problémának, és megerősítette az idei bővítési stratégiában is jelzett készséget arra, hogy Brüsszel “testre szabott útitervet” készítsen e két országnak. A francia felvetés élénk visszhangot váltott ki. Kedden három tagjelölt

  • Bulgária, Cseh- és Lengyelország — is külügyminiszteri szintű EU-társulási ülést tartott, amelynek alkalmából Solomon Passy bolgár külügyminiszter Védrine-t méltatva emlékeztetett arra: Jean Monnet-ék sem a koppenhágai kritériumokból indultak ki a Közös Piac megalapításakor. Cseh kollégája, Jan Kavan szerint nem lehet kizárni a differenciálás elvének bizonyos, politikai alapon történő felülbírálatát, de ennek egyelőre semmilyen tényleges jelét nem látták.