Medgyessy Péter szocialista miniszterelnök-jelölt személyiségi jogainak megsértése miatt pert indít a Magyar Demokrata és a Magyar Nemzet című lapok ellen, mert névtelen forrásokra hivatkozva azt írták, hogy százezer dollárért kellett meggyőznie a belvárosi szocialistákat a Gresham Palota eladásáról.

A perindításhoz szükséges dokumentumokat Medgyessy Péter már átadta jogi képviselőjének. A tv2 úgy tudja, hogy egy magánszemély viszont Medgyessy Pétert jelentette föl a Legfőbb Ügyészségen. Először a Magyar Demokratában jelent meg az a cikk, amely névtelen forrásokra hivatkozva azt állította, hogy Medgyessy Péternek, az MSZP miniszterelnök-jelöltjének százezer forintért kellett meggyőznie a belvárosi szocialista önkormányzati képviselőket arról, hogy a Gresham Palotát eladják, s szállodává átalakíthassák. Az újság szerint a pénz töredékét karácsonyi ajándék címén Medgyessy szétosztotta a kerületi szocialista frakció tagjai között.

Az elsőként a Magyar Demokratában publikált, de a kormánypárti napilaphoz is eljuttatott dokumentum szerint a luxusszállodát építő Gresco Rt. azzal bízta meg a kormányfőjelöltet, hogy teremtsen kapcsolatot “a jóváhagyási procedúrában és a szerződésben foglalt feladatok végrehajtásában résztvevő, az MSZP sorába tartozó képviselőkkel”. A szocialisták közleménye szerint Medgyessy Péter részéről a befolyásolásnak semmiféle szándékával soha nem találkoztak, sem tőle, sem mástól anyagi ellenszolgáltatást nem kértek és nem kaptak. Medgyessy Péter az ügyet a választás előtti politikai játszmák részének tekinti. Számított rá, hogy durva lesz a kampány, amelyben ellene is lejárató hadjárat indul, de a jelenlegi ügyet szánalmas kísérletnek tartja – nyilatkozta. A politikába való visszatérése előtt cége gazdasági tanácsokat adott, ebben a konkrét ügyben pénzügyi, számviteli és stratégiai tanácsokat nyújtottak. Ez szerepel abban a szerződésben is, amelynek egy részét a Magyar Nemzet tette közzé. A gazdasági tanácsadó cég tíz munkatársa több hónapig dolgozott az ügyön, ezért az összeget nem csak ő kapta.

A kormányfőjelölt úgy véli, hogy a két újság megsértette személyiségi jogait, ezért polgári pert indít a Magyar Demokrata és a Magyar Nemzet ellen. A perindításhoz szükséges dokumentumokat már át is adta a jogi képviselőjének. Elképzelhető, hogy hasonló lépést tesznek az V. kerületi szocialisták is – tudta meg az MTI. A tv2 úgy tudja, hogy egy magánszemély viszont a Gresham-ügyben Medgyessyt jelentette föl a Legfőbb Ügyészségen. A feljelentést a Legfőbb Ügyészség továbbította a Fővárosi Főügyészségnek. A Magyar Nemzet csak a tényeket, valamint ismert sztárügyvédek jogi álláspontját közölte Medgyessy Péterrel kapcsolatban – jelentette ki Liszkay Gábor, a Magyar Nemzet igazgató-főszerkesztője szerdán. Liszkay hangsúlyozta: ahhoz, hogy jó hírnév védelmében megalapozottan pert indítson ellenük Medgyessy, az is szükségeltetik, hogy megsértsék a szocialista miniszterelnök-jelölt vagy cége jó hírnevét. Liszkay kijelentette: a tények és a történtek tükrében hol van nekik jó hírnevük.