Az első, magyarországi Nagy Testvér Díj (www.hu.bigbrotherawards.org) jelöléseiről november 21-én hozott döntést a zsűri. Az öt kategóriában összesen tíz jelölés született, ebből már biztosan díjazottnak számít a közönségdíjazott Országimázs Központ és a pozitív Nagy Testvér Díjat kapó dr. Majtényi László, egykori adatvédelmi ombudsman. A céges, állami és magánszemély kategóriában a díjazottak kihirdetésére és a díjak kiosztására a 2001. november 28-án, 18 órakor tartandó díjkiosztó rendezvényen kerül sor az (új) Cirko Gejzír moziban.

A Nagy Testvér Díj nomináltjainak listája a következő:

1. Állami szervek kategóriájában:

  • BM Központi Adatfeldolgozó, Nyilvántartó és Választási Hivatala az állampolgárok adataival való kereskedés és az adatok harmadik félnek (Országimázs Központ) továbbadása miatt.
  • Igazságügyi Minisztérium: a személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló új törvénytervezet miatt, melynek az a lényege, hogy a személyek magánélete átláthatóbbá, az állam tevékenysége titkolhatóbbá válna. Ez a javaslat kívánta lehetővé tenni többek között az oktatási intézmények és munkahelyek bekamerázását is.

2. Cégek kategóriájában:

  • Microsoft Magyarország: a Windows XP magyar verziójának a Passporttal való összekapcsolásáért.
  • Suli Info Adatszolgáltató Bt: azért az elképzelésért, mely szerint a szülők sms-en keresztül kapnák meg gyermekeik érdemjegyeit.
  • Tesco-Global Rt., Budaörs: a dolgozók tudtuk nélkül való kamerás megfigyelése és a felvételeknek a dolgozók elleni felhasználása miatt.

3. Magánszemélyek kategóriájában:

  • Fenyvessy Zoltán képviselő: az adatvédelmi biztos hivatala szükségességének vitatásáért.
  • Körmendy-Ékes Judit: a magyarországi internet szigorú állami szabályozására irányuló próbálkozásaiért.
  • Répássy Róbert képviselő: a Lex Répássyért

4. Közönségdíj kategóriában:

  • Országimázs Központ (a szavazatok 39,4 százalékát nyerve el ebben a kategóriában) az Országjáróval kapcsolatos adatkezelésért.

5. Pozitív e-privacy díj:

  • Majtényi László adatvédelmi biztosként kifejtett tevékenységéért.

Szavazni, illetve jelölni november 14-20. között a www.nagytestverdij.hu website-on lehetett, és a zsűri az így született eredményeket is figyelembe véve hozta meg döntését. A zsűri tagjai: Bojár Gábor, üzletember (Graphisoft), Enyedi Ildikó filmrendező, Mérő László matematikus, Orosz Csilla (Tilos Rádió), Pelle Andrea jogász (TASZ). A nomináltak írásos értesítése november 22-én megtörtént. A jelölteknek lehetőségük van írásos észrevételük eljuttatására a jelölésükkel kapcsolatban.

A Nagy Testvér Díjat 1998-ban a Privacy International hozta létre azoknak az állami szerveknek, magánszemélyeknek és cégeknek a “díjazására”, akik az adott évben a legtöbbet tették az emberek elektronikus magánszférájának (e-privacyjának) megsértéséért. A pozitív e-privacy díjat pedig az elektronikus magánszféra védelméért legtöbbet tevő személy kapja. A Nagy Testvér Díjat jelenleg Nagy-Britanniában, az Amerikai Egyesült Államokban, Ausztriában, Németországban, Franciaországban és Svájcban adják ki, valamint 2001-től évente Magyarországon is.